Rusko varuje, že zintenzivní útoky na Kyjev

Raketové útoky na ukrajinské hlavní město budou přibývat, pokud Ukrajina udeří na ruské cíle. S takovým varováním přišla Moskva.

i Zdroj fotografie: Flickr
                   

Jak informuje server BBC, ruská hrozba přichází v době, kdy Moskva oznámila raketový útok na vojenskou továrnu v blízkosti Kyjeva jako odvetu za ukrajinský letecký útok na ruskou vesnici. Ukrajina ale provedení takového činu popírá. Vojenské zařízení na předměstí Kyjeva bylo podle mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova zasaženo raketou Kalibr, která je velmi přesná, připomíná BBC.

Může jít o mstu za křižník

Ve zničeném objektu se vyráběly a opravovaly protiletadlové a protilodní raketové systémy. Konašenkov varoval, že Rusko bude raketové útoky nad ukrajinskou metropolí zesilovat, pokud bude Ukrajina nadále útočit na ruské území. „Počet a rozsah raketových úderů proti objektům v Kyjevě se zvýší v reakci na spáchání jakýchkoli útoků teroristické povahy nebo sabotáží na ruském území ze strany kyjevského nacionalistického režimu,“ cituje mluvčího ruského ministerstva obrany server BBC.

iZdroj fotografie: Ministry of Defence / Creative Commons / CC BY
Křižník Moskva

Někteří Ukrajinci ale vidí za ruským útokem na Kyjev jiný důvod. Má jít o mstu za potopení křižníku Moskva. Takový názor má i majitel dřevařské firmy sídlící blízko zasažené továrny. Andrej Sizov vypověděl pro agenturu AFP, že ruské útoky přišly přes noc. „Došlo k pěti zásahům. Můj zaměstnanec byl v kanceláři a výbuch ho srazil na kolena,“ cituje jeho slova server BBC.

V noci se rozezněly opět sirény

Jak informuje ČTK, výbuchy měly být slyšet podle agentury Reuters v ukrajinské metropoli také v noci na sobotu. Kyjev ale nebyl jediným místem, kde se znovu rozezněly protiletecké sirény. Varování před ostřelováním proběhlo také ve Dnipru, Záporoží, Doněcku, Oděse, Charkovu, Poltavě, Mykolajivu, Rivně, Ivano-Frakivsku, Žytomyru nebo také ve Lvově. Nové boje jsou dle ČTK ale očekávány hlavně na východě země, kde ruská armáda přeskupuje a posiluje své jednotky.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vojáci na Ukrajině

Především ze severu Ukrajiny se před časem ruští vojáci stáhli. S ostřelováním Kyjeva a dalších měst začali Rusové až poté, co byl ve čtvrtek potopen na Černém moři křižník Moskva. Ukrajinci tvrdí, že loď zasáhly protilodními střelami Neptun. Moskva ale podle ČTK uvedla, že na lodi vybuchla munice. Cizí útok Rusové nezmínili.

Diskuze Vstoupit do diskuze
76 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články