Ruská vojska mají mít jídlo a munici už jen na tři dny. V úterý to oznámila ukrajinská armáda

Ruským okupantům mají podle generálního štábu ukrajinské armády docházet nejen potraviny a munice, ale také pohonné hmoty. Ty musí Rusové doplňovat z cisternových vozů.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Důvodem komplikovaného doplňování pohonných hmot je podle ukrajinské strany neschopnost ruské armády zorganizovat dostatečné potrubní zásobování. Zpráva ukrajinského generálního štábu nemluví jen o nedostatečných zásobách pro ruské vojáky, ale také o ukrajinském úspěchu v boji, jak informuje server Forum24. Během pondělí mělo být zasaženo několik ruských vzdušných cílů.

Ukrajinské armádě se daří

Jednat se mělo o jeden letoun, šest bezpilotních letadel a dva vrtulníky. Zároveň byla přitom zaznamenána během noci na pondělí zvýšená aktivita ruského letectva. Ostřelovány byly například dvě obce v blízkosti města Kryvyj Rih, a to z raketometů Grad. Pondělní zpráva ale mluví i o dalším úspěchu ukrajinské armády. Odvrátit měla 13 nepřátelských útoků, zničit 14 tanků, osm bojových vozidel pěchoty, dva obojživelné obrněné transportéry MT-LB, tři dělostřelecké systémy a čtyři vojenská vozidla.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Ukrajinské jednotky

U Mariupolu měl být navíc zničen hlídkový člun Rapto a systém elektronického boje Leer-3. Rusové také měli přijít o dalších 300 vojáků. Podle Kyjeva ruská armáda od začátku války přišla celkem už o 15 300 vojáků, 509 tanků, 1556 obrněných vozidel a téměř stovku letadel. Mezi vojáky má navíc docházet k neposlušnosti, informuje ČTK.

Co hlásí ruská strana?

V Achtyrském okrese Sumské oblasti mělo podle generálního štábu ukrajinské armády zhruba 300 členů ruské armády odmítnout plnit rozkaz k vedení nepřátelských akcí. Následně měli opustit oblast na 70 kusech techniky. Zpráva ukrajinských ozbrojených sil také konstatovala, že Rusko pokračuje v agresivním propagandistickém tlaku na Bělorusko, aby se zapojilo do konfliktu na Ukrajině.

iZdroj fotografie: S vědomím Kamila Galeeva / Twitter
Označení ruské techniky

O bilanci války na Ukrajině informovalo v úterý také Rusko. Podle tamního ministerstva obrany ruské systémy protivzdušné obrany sestřelily za pondělí 14 ukrajinských bezpilotních letounů a zasaženo bylo 137 ukrajinských vojenských objektů. Zničit měla ruská armáda také devět tanků, sedm bojových vozidel pěchoty a obrněné transportéry. Celkem měli ruští vojáci od začátku invaze zničit 230 dronů a 181 protiletadlových raketových systémů.

Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články