Ruští vojáci mohli roznést radioaktivní půdu z Černobylu. Podle Ukrajinců je ohroženo Rusko i Bělorusko

Rusové vykopali v okolí jaderné elektrárny v Černobylu příkopy a obranné valy. Jejich technika pro kontrolu měla být zastaralá a došlo tak k roznesení kontaminované zeminy.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Na začátku ruské invaze obsadilo černobylskou elektrárnu více než 1500 ruských vojáků. Ti následně v okolí ukrajinské jaderné elektrárny vykopali obranné valy. Podle serveru Blesk v rámci přesunů vojáků a vojenské techniky tak mohlo dojít k roznesení radioaktivní zeminy. Rusové podle výpovědí tamní armády totiž měli zastaralá a nefunkční zařízení, která mají kontrolovat radioaktivitu.

Rusové skončili ozáření

Přístroje, které nafasovali jsou z 50. let minulého století, a tak se zřejmě i mnoho ruských vojáků samo vystavilo velké dávce radioaktivního záření. „Je to směšné, protože víme, že nebyli připraveni. Kdyby dostali jasné pokyny, pravděpodobně by neskončili ozáření,“ uvedl Javneh Kramarenko z Černobylu pro server SkyNews. Navíc potvrdil, že v okolí jaderné elektrárny je mnoho příkopů.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Označení radioaktivní zóny

Rusové je podle něj vykopali na různých místech. „Nejnebezpečnější je ale sekvojové dřevo, které bylo kontaminované nejvíce,“ prohlásil Kramarenko. Kontaminovanou půdou z okolí Černobylu mohou ruští vojáci ohrožovat nejen Ukrajinu, ale také Rusko a Bělorusko. Ukrajinská armáda převzala nad černobylskou elektrárnou nedávno znovu kontrolu a čeká ji nelehký úkol. Bude muset zbavit okolí elektrárny nášlapných min.

Černobyl byl v ohrožení několikrát

Atomová elektrárna v Černobylu je nefunkční. V roce 1986 se stala dějištěm jaderné katastrofy. Do elektrárny je ale stále zapotřebí dodávek elektrického proudu, aby se ochlazovalo jaderné palivo. Ruské jednotky měly podle ukrajinské strany během invaze několikrát poškodit elektrické vedení zásobující Černobyl. Proud tak zabezpečovaly záložní generátory.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Kontrolní místnost

Kyjev také několikrát upozorňoval na nezodpovědné chování ruských vojáků v okolí Černobylu v souvislosti s požáry. V uzavřené zóně okolo odstavené elektrárny hořelo na několika místech na konci března. Podle místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryny Vereščukov ruská armáda ohrožovala postavený kryt okolo čtvrtého reaktoru, a to i kvůli starým a špatně udržovaným zbraním. Úroveň radiace ale zůstala po celou dobu stabilní.

Diskuze Vstoupit do diskuze
58 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články