První fáze ruské operace na Ukrajině skončila. Rusové teď chtějí „osvobodit“ Donbas

Rusové oznámili dokončení hlavních cílů první fáze invaze na Ukrajinu. Teď budou usilovat o Donbas. Spekuluje se tak o tom, že Moskva se rozhodla omezit své cíle.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Rusko se chce v další fázi války na Ukrajině soustředit se osvobození Donbasu na východě země. Ten tvoří Luhanská a Doněcká oblast. Jak informuje server TN, podle ruského ministerstva obrany ovládají separatisté 93 procent Luhanské a 54 procent Doněcké oblasti. Změnu strategie oznámil v pátek generálporučík z ruského generálního štábu Sergej Rudskoj.

Údaje o ztrátách nesouhlasí

„Hlavní cíle první fáze operace byly v zásadě dokončeny,“ prohlásil Rudskoj. Vzhledem k snížení počtu ozbrojených ukrajinských sil teď může podle Rudskoje ruská armáda zacílit své snažení na Donbas. Zástupce generálního štábu také uvedl ztráty na ruské straně. Podle něj armáda přišla o 1 351 vojáků, dalších 3 825 bylo zraněno. S takovými počty ale nesouhlasí Severoatlantická aliance, která předpokládá daleko vyšší čísla.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Ruský voják

Na Ukrajině mělo podle NATO zemřít až 15 tisíc ruských vojáků. Přesto Rusko chce v invazi na Ukrajině pokračovat. Podle Rudskoje bude speciální vojenská operace pokračovat až dokud nebudou splněny úkoly „stanovené nejvyšším vrchním velitelem“. Jaké jsou tyto cíle ale ruský generálporučík nezmínil. Jak upozorňuje agentura Reuters, zacílení na Donbas znamená změnu ruské strategie.

Co na začátku požadovalo Rusko?

Příčinou obratu v ruské rétorice může být neúspěšnost ruské armády, které se nepodařilo dobýt žádné větší město. Od prvního dne ruské invaze na Ukrajině uplynul přitom už více než měsíc. Ruský prezident Vladimir Putin ospravedlňoval speciální vojenskou operaci na Ukrajině tím, že chce zemi demilitarizovat a denacifikovat. To ale Západ i Kyjev považují za falešnou záminku a tvrdí, že skutečným cílem ruské invaze je svržení ukrajinské vlády.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vladimir Putin

Rusko také požaduje, aby Ukrajina uznala ztrátu Krymu. Poloostrov anektovalo Rusko v roce 2014. Moskva také chce uznání nezávislosti Donbasu. Ve východní oblasti Ukrajiny bojují separatisté podporovaní Ruskem s ukrajinskou armádou posledních 8 let. Ruská a ukrajinská delegace se několikrát sešly k společnému jednání o příměří. Schůzky ale zatím nepřinesly zásadnější výsledky.

Diskuze Vstoupit do diskuze
138 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články