Moskva chce přesun sídla OSN z New Yorku do neutrálnější země. Ruští diplomaté tam teď totiž nemohou

Rusko oznámilo, že chce přesunutí newyorského sídla OSN z USA. Zároveň ale uvedlo, že je téměř nereálné, aby s tím souhlasili všichni členové.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

O podpoře přesunu sídla Organizace spojených národů z USA do jiné země informoval ředitel odboru mezinárodních vztahů ruského ministerstva zahraničí Pjotr Iljičev. „Takový krok by odstranil zbytečné napětí ze složitých procesů hledání kolektivních odpovědí na světové výzvy,“ cituje jeho slova server iDnes. Iljičev zároveň připomněl, že ruští diplomaté kvůli uzavřenému vzdušnému prostoru v severní Americe a Evropské unii už do sídla OSN v New Yorku nemohou.

Lavrov nedorazil na zasedání

Podle dohody americké vlády s OSN z roku 1947 může o přesunu sídla rozhodnout jen samotná organizace. Navíc by šlo o velmi nákladný krok. A to i vzhledem k tomu, že newyorské sídlo bylo v roce 2014 rekonstruováno. Západní státy Rusko kvůli invazi na Ukrajinu potrestaly tvrdými sankcemi. USA v jejich rámci vypověděly na přelomu února a března ze země 12 pracovníků ruské stálé mise při OSN. Podle americké strany vyvíjeli aktivity, které odporovaly jejich diplomatickému statusu. To ale není jedinou komplikací pro Rusko v souvislosti s OSN.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Sergej Lavrov

Kvůli uzavřenému vzdušnému prostoru pro ruská letadla se na 49. zasedání rady OSN pro lidská práva nedostal ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Na jednání se měl vyjádřit k obviněním z represí domácích aktivistů a vysvětlit také invazi na Ukrajinu. Podle mluvčí šéfa ruské diplomacie je to ale problém OSN. Její generální tajemník má podle ní zajistit, aby delegace jednotlivých států dorazily. „A to zejména v době světové krize,“ uvedla mluvčí.

EU uvalila další sankce

K ukrajinsko-ruskému konfliktu se tak na zasedání OSN vyjádřila jen ukrajinská strana. Ta obvinila Moskvu z vojenských akcí, které se mohou rovnat válečným zločinům. Podle zástupkyně Ukrajiny u Rady OSN pro lidská práva byl útok nevyprovokovaný a jde o útok nejen na Ukrajinu, ale na každou členskou zemi OSN. Následně si 29 členů rady odsouhlasilo mimořádné zasedání. Pět, včetně Ruska a Číny, bylo proti a 13 členů se zdrželo hlasování.

iZdroj fotografie: Pixabay
Ekonomické sankce

Kvůli pokračujícímu konfliktu na Ukrajině, podle informací ČTK, se Evropská unie rozhodla na Rusko uvalit další balík sankcí. Na pořadí už čtvrtém seznamu se objevil například zákaz vývozu luxusního zboží nebo komponent pro elektroniku, dále dovoz ruské oceli. Na sankční seznam přibyla také desítka oligarchů. Mezi nimi je i majitel londýnského fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič.

Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články