Rusové na Ukrajině se sice stahují, ale během cesty rabují ve velkém. Dokonce i v civilu

Ukrajinský generální štáb upozorňuje, že ruští vojáci při stahování směrem k běloruské hranici kradou vše, co jim stojí v cestě.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Dochází k plnění slibu z ruské strany a vojáci z okolí Kyjeva se stahují směrem k hranici s Běloruskem. Jak ale upozorňuje ukrajinský generální štáb v ruském konvoji jsou také ukradená vozidla. Jednat se má o nákladní auta, autobusy i osobní automobily, které si ruští vojáci berou cestou. „Jak ruské jednotky ustupují z oblasti Kyjeva poté, co utrpěly obrovské ztráty, plení domy obyčejných lidí,“ cituje mluvčího ukrajinského ministerstva zahraničí Olega Nikolenku server Echo24.

Krádeže v převleku

Ruští vojáci mají brát vše co vidí. Od elektroniky přes oblečení až po kosmetiku. „Tohle není armáda. To je ostuda. Nikdy nezapomeneme a nikdy neodpustíme,“ naspal Nikolenko na sociální síť Twitter. Informaci o ruském rabování potvrdil také americký válečný veterán James Vasquez, který se v minulém týdnu připojil k ukrajinské armádě. Podle něj bylo v souvislosti s rabováním zajato 159 Rusů.

Někteří vojáci se dokonce měli převlékat jako civilisti. „Snažili se získat jídlo a zboží,“ uvedl ve svém příspěvku na sociální síti Twitter Vasquez. Ruská armáda udržuje své obležení na předměstí hlavního ukrajinského města od začátku invaze, tedy od 24. února. Rusové dokonce některé obytné části Kyjeva bombardovali. Teď ale dochází ke stahování ruských jednotek z celého severu Ukrajiny.

Ani v Kyjevě ještě boje neskončily

Jak informuje ČTK, přesto se lidé, kteří uprchli z Kyjeva nemají do města vracet. Podle starosty ukrajinské metropole Vitalije Klička probíhají ještě v okolí Kyjeva „obrovské bitvy“. Západní spojenci navíc varují, že cílem stahování ruských jednotek může být rozhodující ofenziva na východě Ukrajiny.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vitalij Kličko

Opuštění oblasti Kyjeva a Černihiva oznámila Moskva v úterý po jednání delegací obou zemí v Turecku. Ruská armáda sice se stahováním svých vojáků začala, ale Černihivskou oblast úplně neopustila. Ukrajincům se ale podle tamních úřadů mělo podařit osvobodit desítky vesnic ve směru na Polesí. Jedná se o území na severu směrem k běloruským hranicím.

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články