S Janečkem ukončil spolupráci nadační fond, který sám založil a dotoval. Důvod zaskočí hlavně odpůrce očkování

Na letošní předávání hudebních cen Český slavík se asi jen tak nezapomene. Zasloužil se o to především majitel ankety, miliardář Karel Janeček.

i Zdroj fotografie: David Sedlecký / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Když šel gratulovat na pódium absolutnímu vítězi Markovi Ztracenému, nenechal si ujít příležitost promluvit v přímém přenosu k národu. Veřejně vyzval rodiče, aby své děti neočkovali a mysleli na jejich budoucnost. Současně kritizoval vládu kvůli opatřením, která v boji proti covidu zavádí. Reakce na sebe samozřejmě nenechaly dlouho čekat. Informaci přinesl server iDNES.

Janeček si stojí za svým, projev byl v pořádku

Spolupráci s podnikatelem ukončil nadační fond Neuron a od jeho vyjádření na Slavících se distancoval. Podle představitelů Neuronu Janeček popírá vědecké důkazy a zlehčuje průběh covidu u dětí. „Naše poslání je podporovat vědu založenou na faktech, která vede ke zlepšení života a ve které není místo pro nepodložené názory, ideologie nebo domněnky. Jsme nezávislí na jednání nebo názorech jakékoli konkrétní osoby,“ uvedl fond ve svém prohlášení.

Miliardář si však stojí za svým a tvrdí, že sociální zodpovědnost k umění patří. Je podle něj zodpovědné a správné vyjádřit veřejně vlastní názor na tak závažnou věc, jakou je očkování dětí proti nemoci, která jim podle něj přímo nijak neškodí. „Nesmíme podlehnout tomu hroznému tlaku na očkování našich dětí proti nemoci, která je nijak neohrožuje,“ prohlásil mimo jiné ve svém pátečním projevu.

Televize se bude snažit podobným excesům předejít

Fond poukázal na to, že také sílí Janečkovy mediální aktivity, ve kterých Neuron zmiňuje, což není v pořádku: „K tomu správní rada uvádí, že pan Janeček o fondu nerozhoduje a na jeho chod nemá žádný vliv. Je pouze historickým zakladatelem a do letošního roku jedním z desítky mecenášů,“ uvádí své stanovisko. Janečkovy názory jsou podle prohlášení Neuronu soukromé a v případě vakcinace jsou v příkrém rozporu s poznáním nejlepších vědců, se kterými Neuron spolupracuje.

iZdroj fotografie: Flickr
Moderátor v televizi

Na Janečkův proslov hned zareagovala také televize Nova, která vyhlášení Českého slavíka v přímém přenosu vysílala. Bude prý muset s právníky hledat cestu, jak by bylo možné při dnešní mediální legislativě předejít v budoucnu podobným excesům, které se podle ní odehrály. Televize zároveň uvedla, že do složení hostů nebo do obsahu jejich projevů nezasahuje.

Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články