Čínou se opět šíří covid-19. Úřady zavřeli celou Šanghaj. Na covid chtějí otestovat 25 milionů lidí

První uzavírka části města bude trvat od 28. března do 1. dubna. Druhá část Šanghaje bude uzavřena od 1. dubna do 5. dubna.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Šanghaj se s novou koronavirovou vlnou potýká už téměř měsíc. Počty nových případů každý den rostou. Za sobotu bylo ve finanční metropoli potvrzeno 2 631 bezpříznakových nákaz covidem-19, dalších 47 zaznamenaných infekcí bylo s příznaky, informuje o tom server Blesk. Přestože pro ostatní státy nemusí být čísla nijak dramatická, Čína prosazuje politiku nulové tolerance. Usiluje tak o úplné zastavení šíření covidu-19. Metropoli s 25 miliony obyvateli proto čeká uzávěra, během které proběhne masivní testování.

Stížnosti na karanténní tábory

Fungovat nebude v uzavřených částech Šanghaje veřejná doprava ani taxislužby. Lidé budou pracovat z domova, výroba v továrnách se pozastaví. Otevřeno budou mít pouze instituce nabízející veřejné služby nebo ty, které dodávají potraviny. Jak připomíná server iDnes, čínská politika nulové tolerance onemocnění covid-19 se projevuje přísnými opatřeními.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Kontrolní měření teploty

Kromě masivního testování probíhá dezinfekce celých měst a lidé jsou posíláni do karanténních táborů. Právě na ně přichází v poslední době velká kritika. Lidé si stěžují na nuzné podmínky. Podle komentářů na sociálních sítích jsou lidé zavřeni ve velmi malých místnostech, ve kterých je zima a není jim podáváno jídlo. Problémy s dodávkami jídla čínské úřady přiznaly na konci loňského roku, když uzavřely město Si-an. V něm bylo také ohnisko koronavirové infekce.

Koronavirus přivezený v zásilce

Město Si-an má 13 milionů obyvatel. Všichni museli podstoupit zpřísněnou karanténu a proběhla dezinfekce celého města. Čína reaguje zpřísněním i v případě jediné nákazy v některém z měst. K tomu došlo v jihočínském Kantonu, kde musí podstoupit PCR test každý, kdo obdrží poštu ze zahraničí. Ve městě se totiž potvrdila nákaza variantou omikron u jednoho obyvatele, i přestože tam platí velmi přísná opatření.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Test covid-19

Infikovaná žena neopustila město, a tak se úřady pustily do šetření odkud nákaza pochází. Nakonec hygienici zjistili, že Číňanka dostala zásilku z Kanady, která do Pekingu dorazila přes Hongkong. Vzorky z obálky a dokumentů pak potvrdily výskyt koronaviru. Onemocnění covid-19 se koncem roku 2019 rozšířilo právě z Číny. Přesto nejlidnatější země světa eviduje mnohem méně nákaz než například Západ. V Číně se dosud nakazilo přes 100 tisíc lidí a v důsledku onemocnění zemřelo 4 636 z nich.

Diskuze Vstoupit do diskuze
85 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články