Ostrý střet ve Směmovně: Schillerová a Černochová se do sebe pustily

Ministryně obrany Jana Černochová se slovně opřela do bývalé ministryně financí Aleny Schillerové kvůli směně pozemků mezi Vojenskými lesy a Lesy České republiky.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

K ostré výměně názorů mezi dvěma političkami došlo krátce před čtvrteční půlnocí. Kritickému vystoupení šéfky obrany Jany Černochové, předcházel projev předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Aleny Schillerové. Bývalá šéfka státní kasy v něm zmiňovala ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku. Měl by totiž při zajištění nějaké nekalosti, anebo podnětu na svém resortu, povolat profesionální tým auditorů a kontrolorů. Schillerová uvedla, že tímto způsobem to sama prováděla po celou dobu své vlády.

Tunel za bílého dne?

Podle Černochové ale takto bývalá ministryně financí vždy nepostupovala. „Kde jste byla, když se projednávala směna pozemků mezi Vojenskými lesy a Lesy ČR, kterou pan ministr Jurečka a já jsme zastavili prakticky tři dny před vypršením lhůty? kdy by vstoupila v platnost takzvaná inominátní smlouva, která zcela bezprecedentním způsobem řešila směny pozemků naprosto nerovnoměrně, nevyváženě, kde to byl skutečně, já to slovo řeknu – tunel za bílého dne,“ cituje ministryni obrany server Echo24.

iZdroj fotografie: S vědomím Aleny Schillerové / Facebook
Alena Schillerová

Následně Černochová vůči Schillerová vyslovila otázku, jakým způsobem v té věci hlasovala. Poslankyně hnutí ANO začala argumentovat tím, že nebyla ministryní obrany. Její projev ale přerušila hlasitá Černochová, která pokřikovala, že v té době byla členkou vlády. To Schillerová potvrdila a zároveň oznámila, že vyzvala k vyjádření kolegu Metnara. Ministryně obrany ale nadále na šéfku poslanců hnutí ANO pokřikovala a celou situaci musela uklidňovat předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Tím ale celý spor neskončil.

Smích z vládních i opozičních lavic

Schillerová se k věci vrátila v dalším svém vystoupení, se slovy, že si ověřila své hlasování. „Takže já jsem nehlasovala, protože nehlasoval nikdo z členů vlády. To bylo i v části pro informaci,“ prohlásila Schillerová. Tím ale nahrála Černochové, která vůči Schillerové vyvolala smích z vládních lavic. „I když něco máte na vládě v céčku a je to tam mlčky projednáno, tak o tom hlasujete a hlasujete pro, samozřejmě, přečtěte si jednací řád,“ prohlásila emotivně šéfka obrany. Schillerová ihned dodala, že se v části pro informaci opravdu nehlasuje.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Úřad vlády ČR

„Paní ministryně, prosím vás, máte část rozpravu, tam se hlasuje, máte část b bez rozpravy, tam se hlasuje jako celek, a pak máte část pro informaci, o té se nehlasuje“ vysvětlovala poslankyně hnutí ANO a vysloužila si tím potlesk od opozice. Jak informuje Ekonomický deník celý spor se týkal směny majetku mezi Lesy ČR a Vojenskými lesy a statky, který schválila bývalá vláda. Má platit od ledna. Černochová a zustupující minitr zemedělství Jurečka, ale tuto směnu krátce po nástupu do funkcí kvůli pochybnostem rozhodli odložit.

Diskuze Vstoupit do diskuze
123 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články