Šedé nehty, rty a kůže. Znáte všechny příznaky covidu?

V Česku v posledním týdnu opět začal růst počet nově nakažených covidem-19. Vědci očekávají, že během ledna silně udeří koronavirová varianta omikron, která vytlačí deltu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Epidemie koronaviru v Česku podle údajů ministerstva zdravotnictví znovu nabírá na síle. Experti předpokládají, že nakažlivější koronavirová varianta omikron, bude dominovat už za pár dní. Lidé by neměli podceňovat příznaky, které se od předešlých variant covidu-19 trochu liší. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí zaznamenalo další tři tři nové symptomy koronaviru, které způsobuje zejména omikron.

I barva napoví, jestli jste pozitivní

Vědci varují u covidu-19 před jedenácti příznaky. U varianty omikron odhalili osm hlavních symptomů, které mohou napovědět, že jde právě o tuto variantu, napsal portál Mirror. Jedná se o škrábání v krku, rýmu, únavu, kýchání, bolest dolní části zad, bolest hlavy, noční pocení a bolesti svalů. Nově k nim experti přidali další tři, které se ale mohou objevit i u lidí nakažených jinými mutacemi koronaviru.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Varianta omikron

Podle amerických expertů jsou novými možnými příznaky covidu-19 také rty, pleť a pokožka, nebo nehty zbarvené do šeda. Tyto příznaky se týkají zejména varianty omikron, upozornil britský server Daily Mail s tím, že třeba ve Velké Británii už omikron drtivě dominuje, nakazilo se jím zhruba dva a půl milionu lidí. Britské ministerstvo přitom stále počítá pouze se třemi základními příznaky, tedy kašlem, horečkou a ztrátou čichu a chuti.

Chraplavý hlas i nechutenství

Ostrovní úřady za to, že podceňují další koronavirové příznaky, zejména u převládající varianty omikron, čelí hlasité kritice, uvedl server TN. Protože například americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí varuje hned před jedenácti symptomy.  Infikované třeba trápí také chraplavý hlas, nevolnosti, bolesti hlavy nebo nechutenství. Omikron dominuje vyjma Spojených států a Velké Británie, také ve Francii, Španělsku nebo Itálii.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Senior s covidem-19

V Česku v posledním týdnu začal znovu růst počet nově nakažených a pravděpodobně začala další vlna epidemie. Vědci očekávají, že omikron silně udeří během několika dní. Tři nové příznaky, tedy zašedlé rty, kůže a nehty vypovídají o nedostatku kyslíku v krvi, nebo o závažném problému s fungováním krevního oběhu. „Pokud se u vás objeví jakýkoliv z těchto příznaků, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc,“ nabádá americké Centrum pro kontrolu aprevenci nemocí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články