Šéf motolské nemocnice Ludvík: Jakmile se oteplí, všechna opatření bych zrušil

Ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík souhlasí s plány ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), že k 1. březnu zruší všechny koronavirové restrikce.

i Zdroj fotografie: Fakultní nemocnice Motol
                   

Omikronová vlna prochází Evropou a některé země se rozhodly zbavit koronavirových opatření bez ohledu na počty nakažených. Česko se k nim podle šéfa resortu zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) připojí 1. března, pokud se bude epidemie dobře vyvíjet. S takovým názorem souhlasí i ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík. „Ano, Velikonoce by snad mohly být konečně normální. Se vším všudy, zrušil bych všechno,“ řekl v rozhovoru pro Novinky.

Měla by se zrušit karanténa?

Ludvík zároveň poznamenal známý fakt, že virus reaguje na teplotu. Proto by všechna opatření zrušil, jakmile se oteplí. Jako už konstatovalo mnoho odborníků v posledních dnech „nadejde čas se k němu chovat jako k normální chřipce.“ Ředitel nemocnice v pražském Motole by ale už v tuto chvílí úplně zrušil karanténu, protože podle něj nemá smysl. Důvodem je nemožnost dobře trasovat. To podle šéfa motolské nemocnice způsobuje potíže hlavně ve školách, kdy jsou děti neustále doma.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Žena v karanténě

„Já bych karantény nenařizoval, já bych prostě jen lidem řekl, aby když se cítí nemocní, tak zůstali doma,“ vysvětlil Ludvík. Jako problematické vnímá proto i testování ve firmách i ve školách. V momentě, kdy počty denních nákaz vyšplhají na 80 tisíc, tak to podle něj nebude mít žádný přínos. Přestože se omikron rychle šíří celou republikou, většina nemocnic hlásí nízký počet pacientů s covidem-19. „My máme 65 pacientů, z toho devět je v těžkém stavu,“ informoval. Ostatní pacienti podle něj přišli na zákrok a měli pozitivní výsledek testu.

Omikron trhá rekordy

Mezi těžkými případy jsou stále nákazy variantou delta. Horší je situace kvůli šíření omikronu mezi zdravotníky. „Máme 240 lidí v izolaci,“ vysvětlil Ludvík. Díky možnosti tzv. pracovní karantény jsou doma ale jen ti, kteří jsou opravdu nakažení. „V karanténě na pracovišti je 151 zdravotníků,“ upřesnil šéf nemocnice Motol. Několik desítek zdravotních sester je pak doma s dětmi. V případě nejhorších scénářů, je zdravotnické zařízení připraveno omezit lůžkový fond. „Ale zatím je to dobré, zatím nám počet operací neklesá,“ řekl optimisticky Ludvík.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Omikron

Za pátek laboratoře odhalily 55 224 pozitivních testů. Jde o druhý nejvyšší denní nárůst od začátku pandemie. Z toho 47 220 případů bylo nových nákaz, u 8 004 lidí jde o podezření na reinfekci. Jak uvádí server iRozhlas, více než 98 procent odhalených případů je nákaza variantou omikron. V pátek bylo v nemocnicích 2128 pacientů, v mezitýdenním srovnání je to o 491 lidí více. Stále ale klesá počet pacientů s těžkým průběhem.

Diskuze Vstoupit do diskuze
86 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články