Přehled: Kteří politici podstoupili očkování proti covidu? Podle sociologů můžou očkovaní zákonodárci pomoct

Téměř 80 % členů z dvousetčlenné Sněmovny si nechalo aplikovat vakcínu proti koronaviru. V Senátu, který má 81 zástupců, je procento naočkovaných ještě vyšší.

i Zdroj fotografie: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR
                   

Politici se stali výraznými osobnostmi, které občany vyzývají k očkování proti onemocnění covid-19. Zástupci v Parlamentu by tak měli být ti, kdo jdou příkladem. Jak informuje Blesk z velké části se to tak děje. Odpověď na otázku podstoupení očkování odpovědělo z 281 parlamentních zástupců 231 z nich. Padesátka politiků si tak tuto informaci nechává pro sebe. Velká část z těch, kteří odpověděli, si očkovací látku nechalo aplikovat.

Politici se u očkování fotí

Ve dvouset členné Poslanecké Sněmovně jde o 156 osob, kteří podstoupili očkování proti koronaviru. Tedy 78 %. Mezi 81 senátory je naočkováno dokonce 68 z nich, což činí 84 %. Podle sociologů tato informace může ovlivnit ty, kteří se dosud ohledně očkování proti covidu-19 nerozhodli. Jak vyplývá z výzkumu Život během pandemie ochota lidí k aplikaci vakcíny se výrazně zvyšuje, když se dostávají na veřejnost informace, kolik lékařů očkování podstoupilo.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR

A tento fakt funguje podle sociologa Daniela Prokopa i v čase. „I po pár měsících mají lidé větší ochotu jít na vakcínu,“ uvedl. Mluvit o tom, jak k očkování přistupují politici, tak může být podle něj vhodné. Někteří politici se s tím veřejně navíc netají. Naopak. Přímo u očkování se nechal vyfotit například předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Z jeho hnutí je navíc většina zástupců ve Sněmovna očkovaná.

Okamura mezi předsedy stran vyčnívá

Celkem 60 ze 72 členů hnutí ANO ve Sněmovně podstoupilo vakcinaci, a to včetně předsedkyně poslaneckého klubu Aleny Schillerové nebo Jaroslava Faltýnka. Zvěčnit se nechal u aplikaci vakcíny také předseda ODS Petr Fiala. Mezi občanskými demokraty je naočkováno 24 z 34 poslanců, včetně takových výrazných osobností jako jen Zbyněk Stanjura nebo Bohuslav Svoboda, který je lékařem.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Tomio Okamura

Naočkováni proti covidu-19 jsou i další šéfové poslaneckých stran – Vít Rakušan (STAN), Marian Jurečka (KDU-ČSL), Ivan Baroš (Piráti) nebo Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Naopak předseda SPD Tomio Okamura jako jediný šéf sněmovní strany se netají tím, že si vakcínu aplikovat nenechal. Mezi těmi, kteří se odpovědi vyhnuli, ale také najdeme výrazné politické osobnosti. Z poslaneckých zástupců na otázku ohledně očkování nereagoval například Richard Brabec (ANO), Stanislav Berkovec (ANO), Jan Skopeček (ODS), Jakub Janda (ODS), Josef Bernard (STAN) nebo Radim Fiala (SPD).

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články