Senioři, policisté, hasiči nebo studenti zdravotnických oborů. Nová vláda je pro povinné očkování

Vakcinologická společnost by povinnost očkování proti koronaviru nezaváděla pro lidi starší šedesáti let, ale pro všechny nad 18 let, jako to plánují jiné země v Evropě.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vyhláška zavádějící od března 2022 povinné očkování proti koronaviru pro lidi nad šedesát let a vybrané profesní skupiny vyšla ve Sbírce zákonů. Nová podzákonná norma se vydává podle zákona o ochraně veřejného zdraví a upravuje i další povinná očkování. Budoucí vláda už ale avizovala, že je proti povinnému očkování lidí starších šedesáti let, protože to považuje za diskriminační. Vyhlášku muže zrušit nebo upravit. 

Vakcinologové by povinnost zavedli od 18 let

Společnost infekčního lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně ve svém stanovisku návrh předložený ministerstvem zdravotnictví podpořila. Naopak povinné očkování lidí starších šedesáti let se nelíbí České vakcinologické společnosti. Ta by naopak ještě přitvrdila. Podporovala by povinnou vakcinaci pro všechny nad 18 let, jako plánuje například Rakousko nebo Německo, napsal iRozhlas.

Někteří zástupci nově nastupující vlády pětikoalice jsou proti povinnému očkování lidí nad 60 let. Budoucí ministr zdravotnictví příští vlády Vlastimil Válek řekl, že nesouhlasí s povinným očkováním podle věku, u profesí bude záležet na stanovisku profesní organizace. Vyhláška bude podle něho „modifikována“. „V takové podobě není možné vyhlášku akceptovat,“ řekl v Otázkách Václava Moravce kandidát na ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Nechce riskovat odchod pracovníků a ohrozit tak stabilitu služeb.

Ukončené očkování má 82 procent seniorů

Vyhláška zavádí povinnost nechat se proti covidu-19 očkovat pro lidi starší šedesáti let a také pro profesní skupiny, u kterých více hrozí nákaza koronavirem. Jde o zdravotníky včetně studentů medicíny, zdravotnických škol a ostatních zaměstnanců zdravotnických zařízení, pracovníky v sociálních službách, hasiče včetně části dobrovolníků, vojáky a jejich aktivní zálohy, policisty a městské strážníky nebo celníky.

Ukončenou vakcinaci proti covidu-19 má 82 procent lidí starších 60 let. Kolem 85 procent se pohybuje proočkovanost zdravotníků a vojáků. Očkované jsou asi tři čtvrtiny policistů a hasičů. Z profesních skupin je nejnizší u pracovníků v sociálních službách, pohybuje se kolem 65 procent. V Česku se lidé povinně očkují proti 11 nemocem, většina vakcín se podává v dětském věku. Složky integrovaného záchranného systému, zdravotníci nebo zaměstnanci domovů pro seniory, se už nyní očkují proti žloutence.

Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články