Šinkora plísnil opatření: „Jsou směšná, očkování nefunguje.“ Kampaň Tečka podle něj lhala

„Vakcína vůbec nebrání šíření viru,“ uvedl Šinkora. Dále odsoudil například i současná opatření.

i Zdroj fotografie: s vědomím Jiřího Šinkory / Facebook
                   

Dvoudávková cesta za vysvobozením od covidu je nesmysl. Podobnými slovy plísnil protiepidemické vládní kroky imunolog Jiří Šinkora. Zároveň uvedl, že očkování nezabrání šíření viru. Vládní experti však vybízejí k přeočkování. Bojí se nové varianty nemoci covidu-19 omikron.

Neefektivní vakcinace

„Lidé by měli vzít rozum do hrsti, aby nenakazili seniory a ti se pak neocitli v nemocnicích a v krematoriích. Vakcína je výborná, aby chránila právě je,“ avizoval k nacházejícím svátkům Jiří Šinkora. On i jiní odborníci se obávají nové mutace koronaviru omikron, která se v Česku dle předpovědí rychle rozšíří a zatíží nemocnice. Jak přesně se mutace chová není zcela vyzkoumané.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcína

Nouzový stav přesto přestane v sobotu platit. Nová vláda apeluje na občany, aby se očkovali. Šinkora celou situaci komentuje slovy, že očkování omikron nezastaví. Vakcína vůbec nebrání šíření viru, to jsou fámy. A Tečka je science fiction,“ obul se do očkovací kampaně vlády Andreje Babiše (ANO). „Udělejme Tečku za koronavirem“ je dnes již zavádějícím heslem.

Posilující dávky

Nový kabinet by měl optimalizovat opatření, aby podle Šinkory nebyla směšná. Poukázal i na fakt, že v zemích s vysokou proočkovaností se covid šíří dále vysokou rychlostí, například v Portugalsku. Na neúčinnost vakcín upozornil také evoluční biolog Jaroslav Flegr. „S omikronem tu nemáme nikoho promořeného a proočkovaného. To platilo na deltu. Omikron získanou imunitu ignoruje,“ cituje CNN Prima NEWS biologa.

iZdroj fotografie: s vědomím Jaroslava Flegra / Facebook
Jaroslav Flegr

„Musíme se rychle naočkovat třetí dávkou. To je úkol vlády. Musí být dostatečná kapacita očkovacích center. A to i během svátků,“ vyzývá poslanec Tom Philipp (KDU-ČSL). Zdá se, že vláda vakcíně stále věří. Jak již informoval kabinet nouzový stav neprodlouží. Volnosti jako před pandemií, se ale nedočkáme. Kabinet přijde s novými opatřeními. Například již uvedené omezení silvestrovských akcí.

Na obzoru je již i dávka čtvrtá. Jako první ji schválily v Izraeli. Začít očkovat čtvrtou dávkou navrhl tým expertů izraelského ministerstva zdravotnictví poté, co země v posledních dnech zaznamenala nárůst nově nakažených. V pondělí a v úterý přibylo v zemi přes tisíc nakažených obyvatel. Uvedl portál TN.

Diskuze Vstoupit do diskuze
79 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články