Přes 100 mrtvých za jediný den. Slovensko se potýká i po zpřísnění opatření s vysokým počtem nakažených

Východní soused České republiky má s pandemií koronaviru velké problémy. I zde je mnoho lidí, kteří se nechtějí dát očkovat.

i Zdroj fotografie: Unsplash
                   

Slovensko zaznamenalo neradostný rekord současné vlny epidemie onemocnění covid-19. Ve středu 1. prosince na nemoc zemřelo více než sto lidí. Je to nejvyšší číslo, které východní soused Česka evidoval od jarní vlny. Slovenské nemocnice se podobně jako české blíží hranici svých kapacit. V nemocnicích leží především nevakcinovaní.

Přes 82 procent pacientů nemá dokončené očkování

Podle serveru Teraz počet mrtvých stále stoupá. Jestliže byl týdenní průměr zemřelých přes týdnem 60 osob, tento týden již průměr dosáhl 81 mrtvých za den. V nemocnicích je 3394 pacientů, z toho jich šest set vyžaduje péči na jednotkách intenzivní péče. „Více než 82 procent z nich není očkovaných nebo má pouze jednu dávku,“ informovalo slovenské ministerstvo zdravotnictví.

NÁKLADY NA LIEČBU PACIENTOV S COVID-19 PODĽA VEKU

Nezaočkovaní pacienti si väčšinou vyžadujú náročnejšiu a…

Zveřejnil(a) Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky dne Čtvrtek 2. prosince 2021

Slovenské nemocnice ještě nejsou zaplněné tak jako na jaře, v průměru čísla pacientů dosahují 90 procent. V některých regionech jsou ale počty vyšší. Nejhorší situace je v Prešovském a Žilinském kraji. Ministr zdravotnictví Vladimír Legvarský podle serveru Čas uvedl, že tým ministerstva situaci v nemocnicích sleduje. V případě potřeby jsou pak pacienti převáženi do regionů, kde kapacity tak naplněné nejsou.

Plně očkováno je jen 2,35 milionu Slováků

Proočkovanost vakcínou proti koronaviru je na Slovensku relativně malá, stále ji mnoho lidí odmítá. Minimálně jednu dávku má 58 procent obyvatel Slovenska. Dokončené očkování pak má 2,35 milionu Slováků. Z toho téměř 431 tisíc lidí dostalo i posilující dávku. Na Slovensku se vakcíny podávají 15 velkokapacitních centrech, 63 nemocnicích a 15 poliklinikách. Zapojili se i praktičtí lékaři.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování

Kvůli rostoucímu počtu nakažených již minulý týden vláda vyhlásila nouzový stav a omezen je i možnost pohybu obyvatel. Zavřené jsou restaurace, kavárny a některé obchody. Platí také zákaz nočního vycházení. Školy jsou stejně jako v Česku stále v provozu. Zaměstnavatelé jsou povinni kontrolovat covidové certifikáty. Pokud se situace nezlepší, je vláda připravena lockdown prodloužit.

Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články