Soud rozpustil politickou stranu Jaromíra Soukupa. Stejně jako čtyři další nesplnila zákonné povinnosti

Nejvyšší správní soud rozpustil a poslal do likvidace pět politických stran a hnutí. Dalším 27 byla z důvodu neplnění zákonných povinností pozastavena činnost.

i Zdroj fotografie: S vědomím Jaromíra Soukupa / Facebook
                   

Ostravské fórum, List Jaromíra Soukupa, Volba lidu 21. století, Spravedlivá občanská společnost a Svobodná občanská samospráva. Činnost všech pěti politických subjektů byla už dříve volebním senátem pozastavena z důvodu pochybení. Jak informuje server iDnes, přesto ani jedno uskupení své zákonné povinnosti nesplnilo, a tak ve středu Nejvyšší správní soud jejich činnost definitivně ukončil.

Subjekty s pozastavenou činností

U dalších 27 politických stran a hnutí specializovaný soud rozhodl o pozastavení činnosti. Například uskupení Slušní lidé. Jde o brněnské politické hnutí, které se stalo známým v souvislosti s přerušením kontroverzní hry na festivalu Divadelní svět v roce 2018. Na seznamu politických subjektů s pozastavenou činnost se nachází také například Česká pravice, Evropská strana důstojného stáři, Moravská a slezská pirátská strana, Národně demokratická strana, Romská demokratická strana, Společně pro Strakonice nebo První republika.

iZdroj fotografie: Martin Strachoň / Creative Commons / CC BY-SA
Slušní lidé

Nejvyšší správní soud rozhoduje o přerušení nebo zastavení činnosti u politických stran anebo hnutí na návrh vlády. Nejčastějším důvodem je skutečnost, že politické subjekty nedodají výroční zprávy o financování. V případě pozastavení činnosti mohou strany a hnutí činit jen kroky zaměřené na odstranění stavu, který byl důvodem k rozhodnutí soudu.

Specializovaný soud brzy rozhodne o dalších

Na nápravu svých pochybení mají politické subjekty v případě pozastavení činnosti jednoroční lhůtu. „Tyto politické strany a hnutí porušovaly zákony, a proto jsme jim pozastavili činnost. Mají však stále možnost vše napravit a svou politickou činnost obnovit. Pokud se však nenapraví, můžeme je příště na návrh vlády zrušit, jako se stalo dnes těm pěti,“ cituje předsedu senátu Nejvyššího správního soudu Tomáše Langáška server ČTK.

iZdroj fotografie: Frettie / Creative Commons / CC BY
Budova Nejvyššího správního soudu

Specializovaný soud ve středu v jednom případě řízení zastavil, protože vláda vzala svůj návrh zpět. Jednalo se o politické hnutí Sportovci. Nejvyšší správní soud navíc v nejbližších dnech a týdnech rozhodne o osudu dalších politických stran a hnutí. Vláda navrhla rozpustit nebo pozastavit činnost celkem u padesáti politických subjektů.

Diskuze Vstoupit do diskuze
144 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články