Špatně vyhodnocené testy na covid. Selhání jedné laboratoře může ohrozit zdraví tisíců lidí

Laboratoř chybu oznámila na první svátek vánoční, přitom se jednalo o testy z 23. a 24. prosince. Nákaza se tak mohla mezi příbuznými rozšířit velmi rychle.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Omyl nebo lidská chyba? Stovky lidí v australském Sydney během svátků obdržely špatné výsledky testů. Ty byly vyhodnoceny jako negativní, přitom lidé virus měli. Laboratoř přiznala chybu na první svátek vánoční. Velká část testovaných se nyní obává, že mohla nakazit během svátečních návštěv své blízké. Údajně šlo o bezprecedentní objem testů ke zpracování.

Snaha zrychlit se nevyplácí

Laboratoř v sobotu oznámila téměř pěti stovkám lidí, že měli negativní test. Následující den však testovaní obdrželi zprávu, že šlo o omyl. Laboratoř společnosti SydPath uvedla, že výsledky testů byly odeslány před dokončením jejich vyhodnocení. Konkrétně se chyba týká 486 lidí. Nákazase u nich nakonec potvrdila, uvedla CNN Prima NEWS.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Testování na covid-19

Laboratoř nedopatření omlouvá tím, že byla zavalená stěry, které čekaly na vyhodnocení. Musela přejít z automatického systému čtení na manuální, jedině tak mohla laboratoř odbavit větší počet testů. Společnost uvedla, že už se vrátila k automatickému systému a sníží počet sběrů, aby zachovala kvalitu výsledků.

Potřeba testů

Podle experta na testování Grega Grangera, chyba ukazuje na potřebu rychlého testování antigenu, ke zmírnění tlaku na odběrová místa s PCR testy. Operační ředitel Granger, který v SydPath dříve pracoval, uvedl, že chyba ukazuje na „přetížení“ systému. V australských státech je test potřeba například k překročení hranic, lidé tak z Jižního Walesu nemohou cestovat do Queenslandu nebo Tasmánie.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Antigenní test

„S jistotou mohu říct, že tlak je ohromný a je potřeba najít alternativní cesty. Napadá mě rychlé testování antigenu,“ uvedl Granger. „Určitě mohu potvrdit, že systémy, které má SydPath nastavené, jsou naprosto robustní a tým jakým společnost disponuje je v mikrobiologii na světové úrovni. To, že se to tam stalo, ukazuje obrovský tlak na systém,“ citoval web 9News Grangera.

Diskuze Vstoupit do diskuze
111 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články