Společnost se musí učit s covidem fungovat. Přestože epidemie sílí, uzavření provozů vláda neplánuje, říká Havlíček

Restauratéři žádají po vládě „jízdní řád“, se kterým by mohli počítat, bude-li tempo nákazy zrychlovat. Tržby v odvětví se pohybují kolem 50 procent stavu před koronavirem.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Česko se ocitlo v další vlně pandemie. S covidem-19 se podle dosluhujícího ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) společnost musí učit fungovat. Nynější nárůst nákazy by se měl dát zvládnout režimovými opatřeními, uzavření provozů není v plánu. Restauratéři by podle ČTK po vládě chtěli „jízdní řád“, jak při pandemii bude vláda postupovat. Ke zvládnutí pandemie není podle ministra jiná cesta, než přimět všechny, aby se dali očkovat.

Ministr se omluvil za nedostatky

Havlíček na kongresu na podporu pohostinství v Česku Horeka 112 řekl, že stávající vlna koronaviru v Česku je jiná, než ta před rokem, kdy nebyla dostupná vakcína. Kabinet nepředpokládá další lockdowny. Ministr si myslí, že ani nová vláda k uzávěrám nepřistoupí. Dodal, že cestou z problémů vyjma maximální proočkovanosti je i to, že se lidé naučí prokazovat bezinfekčnost při využívání nejrůznějších služeb, uvedl server iRozhlas.

iZdroj fotografie: Pixabay

Restauratéři nejsou nadšení, že jejich personál má kontrolovat bezinfekčnost hostů. Havlíček uznal, že vládní opatření, které začalo platit v listopadu, není populární. Je to prý ale v současné době nejlepší možné řešení. Za nedostatky v komunikaci v dříve vyhlášených opatřeních se Havlíček podnikatelům omluvil. Stát na podporu podniků v pandemii uvolnil 350 miliard korun. Zhruba čtvrtina z toho byla nepřímá pomoc, jako například záruční programy.

Restauratéry zajímá s čím mohou počítat

Restauratéři vítají, že kabinet neplánuje podniky zavírat. Potřebují ale vědět, podle jakého klíče bude vláda postupovat při vývoji pandemie. Například při jaké naplněnosti nemocnic pacienty s covidem-19 budou platit současná opatření a od kdy by mohla nařízení přitvrdit. Zároveň je zajímá, s čím by mohli počítat i ve vztahu ke svým zaměstnancům, pokud by vláda výrazně zpřísnila opatření a podnikatelé by tak museli omezit provoz svých podniků.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Podle prezidenta Asociace restauratérů APRON a majitele pražského podniku Café Louvre Sylvia Spohra jsou podnikatelé v gastronomii po dlouhotrvajícím období protiepidemických restrikcí ekonomicky vyčerpaní. Tržby v odvětví se podle něj pohybují kolem 50 procent stavu před koronavirem, uvedl iRozhlas. Vláda by za určitých podmínek mohla zařadit restauratéry do programu na podporu zaměstnanosti Antivirus.

Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články