Stát lidem pomůže s platbami za drahé energie. Kde a jak můžete požádat o příspěvek na bydlení?

Kvůli zdražení energií se řada domácností dostala do problémů. Stát jim slíbil pomoc a upravil příspěvek na bydlení. Čerpá ho necelá třetina lidí, kteří na něj mají nárok.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Ministerstvo práce a sociálních věcí v pátek představilo plán podpory na bydlení, který bude lidem vyplácet kvůli zdražení energií. Lidé si už také mohou sami spočítat, jestli mají na příspěvek vůbec nárok. K dispozici je jim speciální webová kalkulačka. Ministr Marian Jurečka vyzval, aby se zájemci nebáli o podporu požádat.

O výši příspěvku se teprve rozhodne

Růst cen energií zasáhl tisíce domácností. Teď by se některým mohlo ulevit, stát pro ně připravil příspěvek na bydlení. „Jsme v situaci, kdy vláda musí reagovat na pomoc občanům Česka s ohledem na vývoj nárůstu cen energií,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka pro TN.cz. Nárok mají mít vlastníci nebo trvale nahlášení nájemníci domů či bytů, kterým na náklady spjaté s bydlením nestačí v Praze 35 procent z příjmu a jinde 30 %.

Sněmovna navíc schválila zvýšení příspěvku. O jeho konkrétní výši se bude rozhodovat tento týden ve čtvrtek. Pomoci by měla také dávka mimořádné okamžité pomoci, která je nově určená také pro osoby, na které tíživě dopadl konec jejich dodavatele energií, a skončili tak v režimu dodavatele poslední instance. Podle Jurečky může vyřešit mimořádné specifické situace lidí, kteří v těchto chvílích nejsou schopni uhradit své náklady.

Žádost je možné podat elektronicky i osobně na úřadu práce

To, jestli mají nárok na příspěvek od státu, zjistí zájemci na speciální webové kalkulačce. Je velmi jednoduchá a přehledná. Podle Českého rozhlasu stačí zadat počet lidí v domácnosti, celkový příjem a poštovní směrovací číslo. Pokud po výpočtu vyjde, že má uživatel na dávku nárok, hned ho kalkulačka navede na elektronické vyplnění žádosti. Tu však můžou zájemci podat i v papírové podobě na poště nebo přímo na úřadu práce.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Příspěvěk na bydlení

Vyšší příspěvek na bydlení budou mít nejen ti, kteří o něj požádají kvůli energiím, ale dostanou ho i současní příjemci, a to zpětně od ledna. Úřad práce jim ho automaticky přepočítá a zvýší podle nových pravidel. Nová úprava příspěvku na bydlení vyjde podle propočtů ministerstva na 2,5 až 3 miliardy korun ročně. Ministr Jurečka slíbil, že pokud by se tato částka vyčerpala, domácnosti pomoc i přesto dostanou.

Diskuze Vstoupit do diskuze
98 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články