Stát se omluvil za výroky Zemana o Peroutkovi. Sám prý není schopen přiznat chybu

Případ výroků Miloše Zemana ohledně článků Ferdinanda Peroutky je u konce. Osobní omluvy od prezidenta se ale Peroutkova vnučka Terezie Kaslová nedočkala,  soudní náklady kromě toho zaplatí daňoví poplatníci.

i Zdroj fotografie: Kancelář prezidenta republiky
                   

Již od roku 2015 je předmětem diskusí spor mezi hlavou státu a Terezií Kaslovou, jejímž dědečkem byl spisovatel a publicista Ferdinand Peroutka. Ten měl podle Miloše Zemana napsat článek s šokujícím titulkem „Hitler je gentleman„. Kaslová však prezidentův výrok na adresu jejího předka označila za lživý a dehonestující. Nejvyšší soud jí dal za pravdu v polovině října, omluva však byla zveřejněna teprve nyní, a to na webu ministerstva financí.

Peroutka není autorem článku

Pražský městský soud rozhodl o omluvě již loni v červenci, konečný verdikt Nejvyššího soudu přišel o více než rok později. Omluvu zveřejnilo ministerstvo financí na svých webových stránkách: Ferdinand Peroutka není autorem článku pod názvem „Hitler je gentleman„, případně článku pod názvem „Hitler je přece gentleman“. Česká republika se za tyto dehonestující výroky omlouvá.“

Terezie Kaslová sice omluvu vítá, mrzí ji však přístup Miloše Zemana. „Určitě mám radost a považuji za důležité, že omluva ze strany České republiky přišla. Bylo by ale férovější, kdyby se omluvil přímo prezident Zeman. Je mi líto, že prezident země není schopen uznat, že udělal chybu nebo řekl nepravdu,“ uvedla pro Českou televizi. Její advokát František Vyskočil poznamenal, že se ještě nerozhodli, zda budou v této záležitosti činit další kroky.

Nákladný spor za peníze poplatníků

Vyskočil zveřejnění omluvy považuje za důležité pro každého občana a je znamením, že prezident nemůže říkat lži. „A že se každý, kde je dotčen urážkou hlavy státu, může dobrat spravedlnosti, a to i jménem zemřelého předka,“ pokračoval. Za méně potěšující však považuje, že místo obyčejné omluvy musel proběhnout nákladný soudní spor, který zaplatí daňoví poplatníci.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Soudní místnost

Celý případ začal v roce 2015 na pražském fóru k holocaustu. Zde Zeman mluvil o selhání intelektuálů v době nástupu nacismu. Jeho výroky se soud poprvé zabýval v roce 2018. Tehdy konstatoval, že stát nemůže v tomto typu soudního řízení jednat za Kancelář prezidenta republiky, která prý není zodpovědná za náhradu škody či nemajetkové újmy.

Diskuze Vstoupit do diskuze
111 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články