Rektor Zima: Stav české hlavy státu se výrazně zlepšil. Prezident přestal kouřit a nepije alkohol

V loňském roce byl prezident Miloš Zeman opakovaně hospitalizován v nemocnici a jeho stav vypadal velmi vážný. Dlouho se nevědělo, co s ním je.

i Zdroj fotografie: Kancelář prezidenta republiky
                   

Stav prezidenta Miloše Zemana je mnohem lepší než před několika týdny. Potvrdil to šéf prezidentského konzilia, rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Ještě před několika týdny přitom hlava státu byla v Ústřední vojenské nemocnici a vypadalo to, že její stav je velmi kritický. Uvažovalo se i o možnosti Zemana dočasně zbavit pravomocí. Podle Zimy to ale již nyní neplatí a prezident může dělat svoji práci.

Stav se zlepšil, ošetřovatelé ale neodejdou

„Myslím, že to občané mohli vidět při jeho novoročním obědě s premiérem, při jmenování velvyslanců a dalších aktů,“ prohlásil Zima na TV Nova. To samozřejmě neznamená, že by hlava státu byla úplně v pořádku. Stále vyžaduje ošetřovatelskou péči a rehabilitaci. Na zámku v Lánech je pod dozorem soukromé ošetřovatelské společnosti. Také za ním podle Zimy chodí ředitel ÚVN Miroslav Zavoral.

Lékař a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima patřil ke kritikům postupu vlády téměř od začátku pandemie. Nic na tom…

Zveřejnil(a) Český rozhlas Dvojka dne Úterý 30. března 2021

Co přesně prezidentovi je a bylo, je stále trochu záhada. Sám Zeman prohlásil, že trpí nechutenstvím. To potvrdil i Zima. Během hospitalizace proto Zemanovi byla implantována žaludeční sonda, kterou byl vyživován. Jeho příjem potravy se tak zlepšil. „Pan prezident přibral a je v dobré kondici. Kvalitní výživa zlepšila jeho stav natolik, že je plně funkční jako hlava státu,“ uvedl šéf konzilia. Na konci listopadu se Zeman nakazil i koronavirem. Měl u něho jen velmi mírný průběh.

Spekulace o nemocných játrech

Například člen konzilia Pavel Pafko ale v listopadu řekl, že prezident byl nejen podvyživený, ale trpí i závažným jaterním onemocněním. To by korespondovalo s několika úniky informací, které naznačovaly, že důvodem špatného zdravotního stavu Zemana jsou problém s játry způsobené nadměrným pitím alkoholu. Symptomem nemoci bývá i nechutenství. Spekulace prezident odmítl. „Pan profesor Pafko mě nikdy nevyšetřoval a nic o mém zdraví neví,“ prohlásil podle Českých novin v prosinci Zeman.

Proslov-Zeman-Vanoce iZdroj fotografie: S vědomím Jiřího Ovčáčka / Facebook
Vánoční Zemanův proslov

Podle rektora Zimy je na stavu Miloše Zemana vidět, že k léčbě přistupuje zodpovědně. Před několika měsíci prý přestal kouřit a nepije ani alkohol. Oběma zlozvyky byl prezident doslova proslulý a ani je nijak netajil. „Nekouří už několik měsíců. Omezil to ze dne na den a přestal. Přestal také konzumovat alkohol, takže když jsme tam byli, tak jsme pili nealkoholické nápoje. Je vidět, že má o svůj zdravotní stav zájem. Také proto je vidět, že se jeho zdravotní stav lepší,“ prohlásil Zima.

Diskuze Vstoupit do diskuze
127 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články