Sto milionů jako odškodnění za očkování. Po ministerstvu chce náhradu stále více lidí

V Česku má dokončenou vakcinaci proti koronaviru zhruba 6,6 milionu lidí. Nežádoucí účinky po očkování nahlásilo Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv skoro 11 tisíc lidí.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Po očkování proti koronaviru nahlásilo Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv nežádoucí účinky 10 700 lidí. Někteří žádají po ministerstvu zdravotnictví odškodnění i sto milionů korun. Proti covidu-19 se Češi mohou očkovat od prosince 2020. Zdravotníci od začátku pandemie podali podle údajů resortu zdravotnictví celkem více než 15,8 milionu vakcín. Ukončené očkování má 6,6 milionu Čechů.

Náhrada 100 milionů korun

Ministerstvo zdravotnictví o náhradu žádají desítky lidí. „Ministerstvo zdravotnictví obdrželo 28 žádostí o náhradu újmy způsobené očkováním proti onemocnění covid-19,“ cituje mluvčího resortu zdravotnictví Ondřeje Jakoba iDnes. Jedna žádost je na 65 tisíc korun, ale několik lidí chce i náhradu 100 milionů korun. V Česku je očkovaných asi 26 procent populace.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování proti covidu

V žádostech o finanční náhradu za komplikace po vakcinaci si podle Jakoba lidé nejčastěji stěžují například na kopřivku či obrnu lícního nervu. Žádné žádosti ale dosud ministerstvo zdravotnictví nevyhovělo. Když s verdiktem resortu lidé nebudou souhlasit, mohou se obrátit na soud. V říjnu ministerstvo evidovalo devět žádostí, jde tedy o trojnásobný nárůst.

Odškodnění u 12 očkování

O odškodnění lze v Česku žádat u celkem dvanácti očkování. To proti covidu-19 je z nich jediné nepovinné. Od doby, kdy v roce 2020 vstoupil v platnost zákon o odškodnění, požádalo o náhradu šest lidí. Žádnému ministerstvo nevyhovělo. Jeden si ale stěžoval na očkování proti chřipce, které povinné není, uvedla CNN Prima News. Povinné očkování podstupují Češi zejména v dětském věku proti dávivému kašli a záškrtu, tetanu, zarděnkám, žloutence typu B, dětské obrně, spalničkám, příušnicím, tuberkulóze, HIB a pneumokokovým nákazám.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcína

Státní ústav pro kontrolu léčiv informoval, že dosud eviduje 10 727 podezření na nežádoucí účinky koronavirových vakcín. Většinou si lidé ústavu stěžují na horečku, zimnici, únavu, reakci v místě vpichu, příznaky chřipky a podobně. Ústavu také bylo nahlášeno v souvislosti s očkováním 148 úmrtí. Podle úřadu jsou ale všechny hlášení pouze podezření, nejde o prokázané nežádoucí účinky vakcín.

Diskuze Vstoupit do diskuze
71 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články