Studie: Dvě dávky vakcíny na omikron nestačí. Zbrzdit ho může až třetí dávka

Dvě dávky na omikron nestačí. Zbrzdit ho může až třetí očkování. Omikron se množí 70x rychleji. Dokáže se částečně vyhnout imunitě získané díky vakcínám.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Dosavadní výsledky dokazují, že vakcína ochrání před těžkým průběhem nemoci. Nová studie vědců z univerzit v Kolumbii a v Hong Kongu ale přinesla znepokojivou zprávu. Vyplývá z ní, že plně naočkovaní lidé i ti, kteří nákazu koronavirem prodělali, zůstávají vystaveni riziku. I oni se mohou nakazit variantou omikron. Ta je totiž proti současnému očkování velmi odolná.

Třetí dávka přesto není zárukou

Výsledky studie vyšly 23. prosince v časopisu Nature. Vědci zjistili, že protilátky ze čtyř nejdostupnějších vakcín, tedy Moderny, Pfizeru, AstraZenecy a Johnson & Johnson, ochrání proti omikronu výrazně méně než tomu bylo proti původnímu viru. U lidí, kteří si nemocí pouze prošli a očkováni nebyli, se šance na ochranu ukázala jako ještě výrazně nižší. Vyšší ochranu před omikronem tak mají jen lidé, kteří si nechali aplikovat posilující dávku.

iZdroj fotografie: Unsplash
Vakcinace

Nové výsledky ukazují, že dříve nakažení a plně naočkovaní jsou v nebezpečí nákazy variantou omikron. Dokonce i třetí dávka nemusí dostatečně ochránit před infekcí omikronem, ale samozřejmě je dobré si pro ni dojít, protože navýšená imunita vám pomůže,“ uvedl vedoucí výzkumného týmu David Ho. Server Scitechdaily píše, že výsledky se shodují s údaji z jiných studií z Velké Británie nebo Jihoafrické republiky.

Nemocnice mohou praskat ve švech

Omikron vědce zaskočil rychlostí, jakou se dokáže šířit. Vytlačil tak dosud převažující variantu delta. Jen v Americe se stal dominantní po zhruba 14 dnech. Podle studie britských vědců je pak ve srovnání s deltou až třikrát vyšší riziko, že se nová mutace rozšíří v jedné domácnosti. Testy v Hongkongu zase ukázaly, že se omikron dokáže v tkáni dýchacího ústrojí množit až 70x rychleji.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pacient v nemocnici

I když to zatím vypadá, že nová mutace má zřejmě mírnější průběh, vědci mají obavy z toho, aby pacienti nezahltili nemocnice. Důvodem je právě rychlost šíření omikronu, který dokáže nakazit i lidi po plné vakcinaci. Proto si experti myslí, že pokud se bude omikron nadále takto rozšiřovat, mohl by v proočkované společnosti vyvolat mnohem více hospitalizací než dosavadní mutace delta.

Diskuze Vstoupit do diskuze
82 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články