Greta na demonstraci v Glasgow: Strčte si klimatickou krizi do zadku

Klimatický summit světových lídrů provází série demonstrací. Ta největší je naplánovaná na sobotu. Zúčastnit se jí má až sto tisíc aktivistů.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Na konferenci OSN o změnách klimatu, která podle odborníků může rozhodnout o tom, zda se podaří planetu ochránit před katastrofálními důsledky globálního oteplování, se podle serveru Echo24 sjeli nejen světoví lídři, ale také tisíce aktivistů. Summitu Cop26 se zúčastní celkem na 30 tisíc delegátů, pozvánku dostala švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová či britský přírodovědec David Attenborough. Mladou Švédku musel dokonce z nádraží doprovázet policejní kordon.

Už žádné plácání bla, bla, bla

Protestními akcemi chtějí aktivisté zvýšit tlak na politiky, kteří rozhodují o tom, jakým tempem se budou dál snižovat emise. Thunbergová se na demonstraci rozvášnila. S protestujícím davem zpívala, že si lídři mohou prázdné fráze o klimatické krizi „strčit do pr*ele“. Na svém twitterovém účtu pak sdílela video, které natočil jeden z účastníků demonstrace. Připojila popisek: „Když už jste ve Skotsku…“ Série menších demonstrací se koná po celou dobu trvání klimatického summitu, který skončí 12. listopadu.

Na pondělní demonstraci Thunbergová podle serveru The Independent uvedla, že změna nepřijde z ničeho, co se na klimatickém summitu řekne. „Prosíme, už žádné prázdné plácání bla, bla, bla. Žádné další zneužívání lidí, přírody a planety. Už žádné další prázdné řeči,“ řekla mladá aktivistka. Narážela tak na svůj zářijový proslov, na němž podobným způsobem zesměšnila britského premiéra Borise Johnsona, když část jeho projevu citovala právě slovy „bla, bla, bla“.

Do Glasgow míří 100 tisíc aktivistů

Sám Johnson na summitu Cop26 tuto situaci připomněl. „Všechny naše sliby z Paříže před šesti lety nebudou nic jiného než bla, bla, bla. Pokud se nám tady v Glasgow nepodaří výrazně změnit naši politiku, vztek a netrpělivost lidí po celém světě se budou jen stupňovat,“ řekl Johnson. Největší protest je naplánovaný v Glasgow na sobotu 6. listopadu. Zapojit se do něho mají zástupci stovek organizací. Pořadatelé očekávají, že by se v centru města mělo objevit na 100 tisíc protestujících. K akci se připojí také lidé v desítkách dalších zemí světa.

Švédskou aktivistku kvůli vulgaritám na demonstraci kritizovala tamní média. Rozhodla se proto, že s nadávkami skončí. „S potěšením oznamuji, že jsem se rozhodla přejít na čistou nulu nadávek a sprostých slov. V případě, že bych řekla něco nevhodného, zavazuji se, že to vykompenzuji tím, že řeknu něco hezkého #Cop26,“ napsala na Twitteru. V nadsázce narážela na firmy i jednotlivce, kteří tvrdí, že jsou šetrní k životnímu prostředí, protože kompenzují emise uhlíku, které vypouštějí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
142 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články