Švédští vědci objevili gen, který brání těžkému průběhu covidu. Poláci hlásí přesně opačný nález

Vědci ve Švédsku objevili gen, který brání těžkému průběhu covidu. Vyskytuje se hlavně u Afričanů. Poláci naopak našli gen, který průběh nemoci zhoršuje.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vědcům se v poslední době podařily dva unikátní objevy, které se týkají nemoci covid-19. Zatímco ve Švédsku našli gen, který těžkému průběhu onemocnění zabrání, v Polsku naopak přišli na gen, který u svého nositele v případě nákazy dokáže průběh nemoci významně zhoršit. Tento gen navíc nosí přes deset procent polské populace.

Vzácný gen se u bělochů moc nevyskytuje

Expertům ve Švédsku se podařilo odhalit gen, který snižuje závažnost průběhu covidu asi o 20 procent. Jejich objev částečně vysvětluje, proč jsou příznaky nemoci u lidí tak odlišné. V budoucnu by se díky tomu mohlo podařit vyvíjet nové léky proti covidu. Podle dosavadních výsledků se zatím zdá, že zmíněný gen se vyskytuje častěji u Afričanů než například u bělochů. Na výzkumu se podíleli výzkumníci ze švédské univerzity Institut Karolinska a z kanadské McGillovy univerzity.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Žena s příznaky

Lidské tělo si díky specifickému genu vytváří protein s názvem OAS-1, který je vysoce účinný při rozkladu koronaviru a zabraňuje tak těžkému průběhu nemoci. Vyskytuje se zhruba u každého třetího bělocha. Jak píše web CNN Prima NEWS, u osob s africkými kořeny byl přítomen u osmi z deseti jedinců. Vědci na základě nových zjištění upozorňují na to, že genetika může být v boji s covidem naprosto zásadní.

V Polsku našli gen, který covid zhoršuje

Zcela opačný objev mají na kontě experti z Polska. Povedlo se jim najít gen, který u svého nositele zvyšuje riziko těžkého průběhu covidu. Tento objev by mohl pomoci lépe odhadnout, kterému z pacientů hrozí při nákaze vážné komplikace. Podle vědců je tento gen čtvrtým nejdůležitějším faktorem při posuzování rizika těžkého průběhu covidu. Před ním je ještě věk pacienta, jeho tělesná hmotnost a pohlaví.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pacient s covidem

Jak píše TN, experti zjistili, že tento gen má asi 14 procent polské populace. U obyvatel Indie je to 27 procent a v celoevropském měřítku okolo 10 procent. Studie se zúčastnilo 1 500 osob, které se covidem nakazily. Vědci v Polsku zjišťovali, jak se liší riziko těžkého průběhu covidu u těch, kteří daný gen mají a u těch, kteří nikoliv. Výsledky výzkumu mohly vést k vyvinutí jednoduchého testu, díky kterému by se dalo odhalit, zda člověk daným genem disponuje, nebo ne. Podle toho by pak probíhala další léčba.

Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články