Putin bude u moci dalších deset let, říká americký novinář Boyes

Ruský prezident Vladimir Putin povede Rusko po extrémních cestách, dokud bude moct. Takový názor zastává odborník na Kreml Roger Boyes.

i Zdroj fotografie: The Russian Presidential Press and Information Office / Creative Commons / CC BY
                   

Jak informuje server Mirror, diplomatický redaktor deníku The Times Roger Boyes se věnuje Kremlu už desítky let. Podle něj bude ruský prezident Vladimir Putin u moci dalších deset roků, během kterých bude pokračovat ve své představě očisty země. Šéf Kremlu tak má podle experta setrvat ve svých plánech až do hořkého konce, nebo dokud jeho mysl nepodlehne „rychlé demenci“.

Čistka začala

Boyes má totiž za to, že Putin je typem vůdce, který nepočítá s procesem nástupnictví. Tím tak upozorňuje, že to, co nyní vidíme, není Putinův konec, ale naopak se ještě dočkáme další fáze jeho plánů. „Je dost času, aby napáchal nejrůznější škody,“ cituje expertova slova server Mirror. Počítat je tak podle něj nutné s tím, že Putin bude směřovat další kroky i vůči občanské společnosti Ruska a bude pokračovat ve své „čistce“.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Kreml

Boyes v té souvislosti připomněl vyhazov generálů. „Čistka už začala v mnoha ohledech – osm generálů, někteří říkají devět,“ uvedl pro server Mirror. Šéf Kremlu navíc v posledních dnech zostřuje také svou rétoriku. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je Putin připravený použít na Ukrajině taktické jaderné zbraně. Jak informuje ČTK, ukrajinská hlava státu to řekla v rozhovoru s televizí CNN.

Zelenskyj před Putinem varuje celý svět

Ruský prezident nemá podle Zelenského žádnou hodnotu k lidskému životu, a proto je schopný použít jaderné i chemické zbraně. „Nejen já, ale celý svět, všechny země by se toho měly obávat, protože se to může stát skutečností,“ cituje slova ukrajinského prezidenta ČTK. „Neměli bychom se bát, ale měli bychom být připraveni,“ řekl Zelenskyj v rozhovoru pro CNN moderátorovi Jakeovi Tapplerovi.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Volodymyr Zelenskyj

Obavy z použití jaderných zbraní ze strany Ruska se objevují od začátku války na Ukrajině. Před takovým scénářem varují také američtí činitelé. Putin podle nich může k takovému kroku přistoupit v momentě, kdy se bude cítit být zahnán do kouta. „Vzhledem k neúspěchům, kterým dosud vojensky čelili, nemůže nikdo z nás brát na lehkou váhu hrozbu, kterou představuje možnost uchýlení se k taktickým jaderným zbraním,“ cituje ČTK páteční slova šéfa CIA Williama Burnse.

Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články