Skončí Svrčinová na postu hlavní hygieničky? Budoucí šéf resortu Válek s ní nepočítá. Řekl, na jakém postu by ji viděl radši

Podle budoucího ministra zdravotnictví Vlastimila Válka je Pavla Svrčinová odbornice na výživu, a proto by se na to měla zaměřit. Ve funkci hlavní hygieničky chce změnu.

i Zdroj fotografie: Ben Skála / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Vlastimil Válek jako budoucí šéf resortu zdravotnictví už v minulosti naznačil, že kompetence hlavní hygieničky chce změnit. Jak informuje server Echo24 problém vidí například v tom, že hlavní hygienička se stává automaticky náměstkyní ministra. V rozhovoru pro Blesk před nějakým časem ale výměnu na postu hlavní hygieničky ještě nepotvrdil.

Má se starat o výživu, které rozumí

Válek mluvil o reorganizaci, jejímž záměrem by byla větší podpora dobré výživy obyvatelstva a také dodávání zdravých potravin dětem do škol, a to hlavně od lokálních výrobců. „A paní hygieničku bych chtěl pověřit tou koordinací z pohledu výživy za ministerstvo zdravotnictví,“ řekl. Právě výživě podle Válka Svrčinová rozumí.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdravé jídlo

Naopak hygienické stanice, které jsou podřízeny hlavní hygieničce, potřebují velitelské řízení. „Teď je podle mého důležité dávat hygienám až velitelský pokyn, až řekl bych direktivně. Otázkou pak také je, jestli by neměly být v určitý moment řízené například bezpečnostní radou státu. Už určitý model s armádou, budoucí ministryní obrany i premiérem diskutujeme,“ řekl v listopadu.

Měla zlepšit komunikaci

Výměnu na postu hlavní hygieničky už potvrdil Deníku N mluvčí TOP 09 a AntiCovid týmu koalice Spolu Vladan Vaněk. Nesdělil ale kdo by měl Svrčinovou ve funkci nahradit. Na dotaz ohledně výměna na postu hlavní hygieničky nereagoval ani budoucí ministr zdravotnictví Válek. Pavla Svrčinová se stala hlavní hygieničkou v polovině března, kdy byla pověřena výkonem této funkce. Na konci července pak byla oficiálně jmenovaná vládou.

iZdroj fotografie: Ben Skála / Creative Commons / CC BY-SA
Vlastimil Válek

V minulosti vedla krajskou hygienickou stanici v Moravskoslezském kraji. Nástup Svrčinové do funkce hlavní hygieničky provázel skandál poté, co bylo zjištěno, že na svém profilu na sociální síti Facebook sdílela vtip s rasistickým podtextem. Hlavní hygienička tehdy popřela, že by příspěvek sdílela sama. Následně svůj profil na Facebooku zrušila. Premiér Andrej Babiš si tehdy od budoucí hlavní hygieničky sliboval hlavně zlepšení komunikace s veřejností.

Diskuze Vstoupit do diskuze
132 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články