„Testování po třetí dávce postrádá logiku,“ řekl předseda odborů Středula. Vláda však opatření schválila

Nové mimořádné opatření vlády udává od 17. ledna zaměstnavatelům povinnost testovat své zaměstnance na přítomnost koronaviru. Šéf konfederace odborových svazů je proti.

i Zdroj fotografie: s vědomím Josefa Středuly / Facebook
                   

Lidé se třetí dávkou vakcíny proti koronaviru, možná nebudou muset absolvovat vládou plánované povinné testování v zaměstnání. Informaci uvedl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Podle něj to u posilující dávky postrádá logiku.

Středulovo odůvodnění

„Jestliže už je ta posilující dávka, hovoří se, že je opravdu velmi silná, tak si myslím, že to už není potřeba, a že to spíše snižuje ochotu jít na tu posilující třetí dávku. Ale je to pouze můj subjektivní názor a budu rád, když pan ministr zdravotnictví na to zareaguje,“ citoval web TN odůvodnění předsedy.

Vláda opatření schválila se změnou od 17. ledna. Všem zaměstnavatelům se nařizuje zajistit pravidelné testování všech svých zaměstnanců na stanovení přítomnosti antigenu viru SARS-CoV-2,“ uvedla vláda na svém webu. Povinnost testování se však nevstahuje na osoby, které v posledních 72 hodinách podstoupily RT-PCR vyšetření s negativním výsledkem, dále na osoby, které v posledních 24 hodinách absolvovaly rychlý antigenní test , který provedl zdravotnický pracovník, s negativním výsledkem.

Posilující dávka

Na třetí dávku očkování proti nemoci covid-19 mají od 4. ledna nárok všichni dospělí, a to už po pěti měsíčním intervalu od druhé dávky. Za měsíc se navíc zkrátí platnost očkovacích certifikátů jen na devět měsíců od druhé dávky. Odstup pěti měsíců pro posilovací dávku očkování však neplatí pro ty, kteří dostali jednodávkovou vakcínu Janssen. Ti by se měli přeočkovat už po dvou měsících.

iZdroj fotografie: Unsplash
Vakcinace

„Po dvou měsících by člověk měl dostat druhou dávku. Ovšem než ji člověk dostane, tak bude mít pořád platný certifikát, a to po dobu devíti měsíců,“ cituje Český rozhlas předsedu České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka.

Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.