Testy zdarma pro většinu Čechů skončily. V posledních hodinách o ně byl obrovský zájem

Testy na covid-19 jsou nutné třeba k tomu, aby neočkovaný člověk mohl do restaurace. Hostinští mají za povinnost bezinfekčnost kontrolovat.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Testovací centra zažívala v pátek a o víkendu nebývalý nápor zájemců o testování. Ani ne tak proto, že by lidé s příznaky covidu-19 chtěli zjistit, jestli nemoc mají, nebo jde jen o nějaké nastydnutí. Mnozí se tak snažili využít poslední možnost, kdy za test nebudou muset platit. Podle zjištění ČT mají od pondělí totiž preventivní testování mají zdarma jen děti do 18 let, plně očkovaní, momentálně očkování a lidé, kteří očkovaní být nemohou.

Pro neočkované je test mnohdy nutnost

Pro ostatní lidi budou testy zdarma jen tehdy, pokud je na ně pošle lékař nebo hygienici. Přitom především neočkovaní lidé budou testy potřebovat. Například pokud chtějí někam cestovat nebo jít do restaurace. Platnost PCR testu je tři dny a antigenního jen 24 hodin. Pak se musí opakovat. Vláda přiznává, že změna dosavadních pravidel je i tlakem k tomu, aby neočkovaní lidé k očkování přišli. Plně očkováno je něco málo přes šest milionů lidí.

iZdroj fotografie: Unsplash

„Zájem v tomto týdnu je enormní, zvláště formou testování PCR. Na preventivní plošné vyšetření přišlo řádově třeba o čtyři sta lidí za týden více,“ řekl jednatel EMA Emergency Daniel Hron. Podobná situace v minulém týdnu panovala téměř ve všech centrech. Lidé již před víkendem na mnoha testovacích místech rozebrali rezervace na sobotu a neděli. V sobotu pak laboratoře provedly 36 942 PCR a 29 355 antigenních a v neděli 22 369 PCR a 36 080 antigenních testů

Efekt se musí ukázat

„Nedokážu si odůvodnit, proč bychom měli nadále platit z veřejného zdravotního pojištění, ze kterého se platí péče o děti, těžce nemocné, pacienty s rakovinou, aby mohl někdo do hospody,“ odůvodnil v Otázkách Václava Moravce opatření ministry zdravotnictví Adam Vojtěch. Možný budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek uvedl, že je nutné počkat na to, kolik lidí si v příštích týdnech přijde pro první dávku vakcíny. Pokud by ale současné vlna epidemie covidu nezačala koncem listopadu slábnout, byl by pro obnovení hrazení testů.

iZdroj fotografie: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prumula vidí pravidlo o zastavení financování testů dvousečně. „Pokud se to používá v módu přinucení osob, které nejsou očkované, aby se nechaly očkovat, tak se to asi u řady z nich povedlo. Na druhou stranu to může mít skutečně efekt, že se lidé budou testovat méně, než by se měli a to určitě v té zuřící fázi epidemie, kdy jsme ve vzrůstové fázi, dobře není. Jaký ten efekt bude ve skutečnosti, se ale v tuto chvíli odhadnout nedá,“ řekl pro Blesk.

Za PCR test lidé dnes zaplatí maximálně 814 korun, cena antigenního je maximálně 201 korun. Pokud by se situace s epidemií nevyvíjela dobře, uvažuje hlavní hygienička o tom, že by se antigenní testy neuznávaly a neočkovaní lidé by museli platit dražší, ale mnohem přesnější PCR testy. Podle Vojtěcha se o tom bude jednat již v tomto týdnu. Protože se situace zatím stále zhoršuje, je podle něho možné zavedení tohoto pravidla již do týdne.

Diskuze Vstoupit do diskuze
73 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články