Třetí dávka vakcíny bude pro seniory dříve. Interval se zkracuje ze šesti na pět měsíců. Zvládnou očkovací centra další lidi?

Účinek vakcín proti koronaviru klesá rychleji, než se původně očekávalo. Lidé, kteří chtějí být dostatečně chráněni, musí včas na přeočkování.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Lidé, kterým je více než 60 let, budou moci jít na posilující dávku vakcíny o měsíc dříve než si původně mysleli. U jednodávkové vakcíny od společnosti Johnson & Johnson by se interval měl zkrátit ještě více. Shoduje se na tom vláda i vakcinologové. Rychlé přeočkování je nutné, protože zkušenosti ukazují na rychlý pokles účinku vakcín hlavně u starších lidí. Ti tak nejsou proti covid-19 dostatečně chráněni.

Co nejdříve i pro mladší

Premiér Andrej Babiš zkrácení na pět měsíců potvrdil ve svém internetovém pořadu Čau lidi, které umísťuje na sociální sítě každou neděli. „Pro další věkové kategorie to pustíme, co nejdřív to bude možné,“ slíbil na svém účtu na Twitteru. Na nutnosti takto postupovat se shodují i odborníci. „Česká vakcinologická společnost to bude doporučovat a v pondělí to navrhne ministerstvu zdravotnictví,“ citoval šéfa České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka server iROZHLAS.

Výraznější změna by se ale měla týkat jednorázové vakcíny od společnosti Johnson & Johnson. Zkušenosti totiž ukazují, že její účinnost klesá mnohem rychleji než u jiných preparátů. Zde se proto bude posilovací dávka dávat již po dvou měsících. Tato vakcína se podává například v očkovacím centru bez registrace na pražském hlavním nádraží. V poslední době je populární hlavně mezi lidmi, kteří nechtějí několik týdnů čekat na druhou dávku.

Fronty v očkovacích centrech

Zkrácení doby očkování třetí dávkou může být logistický problém. „Jestli zkrátíte lhůtu ze šesti na pět měsíců, tak vzniknou obrovské fronty lidí čekajících na očkování. Ještě nemáme naočkované seniory a do toho pustíte další? Kam si ti lidé pro dávku dojdou?uvedl podle Novinek jihočeský hejtman Martin Kuba. V posledních dnech se před některými centry tvoří dlouhé fronty. Lidé se snaží vakcínu získat co nejrychleji, aby na ně nedopadla vládní opatření omezující neočkované.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Lékař s vakcínou

„Kdyby se všichni teď vrhli na přeočkování, tak to přetížíme. Doporučení bude, že se lidé přeočkovávají po šesti měsících, ale můžou se přeočkovat i po pěti, zejména v rizikových skupinách,“ souhlasí bývalý ministr Roman Prymula. Pravděpodobně tak bude nutné posílit kapacity očkování. Na sociálních sítích připustil i premiér Babiš. V současnosti jsou centra spolu s praktiky podat něco přes 50 tisíc vakcín během jednoho pracovního dne.

Podle serveru ministerstva zdravotnictví je v současné době plně očkováno 6,253 milionu obyvatel České republiky. Z nich téměř 360 tisíc dostalo vakcínu od společnosti Johnson & Johnson. Nejvíce lidí, přes 80 procent, je očkováno preparátem společnosti Pfizer. Již přes 624 tisíc obyvatel Česka již také dostalo třetí posilující dávku.

Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články