Biden pochválil Trumpa. A důvod k sympatii? Posilující dávka vakcíny proti covidu-19

Nečekaná pochvala vůči bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi přišla od současného šéfa Bílého domu Joea Bidena. Třetí dávka je v USA populární.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Donald Trump přiznal, že mu byla aplikována třetí dávka vakcíny proti covidu-19, v rámci svého turné. A to v Dallasu při rozhovoru s bývalým moderátorem stanice Fox News Billy O’ Reillym. „Oba, já i prezident, jsme očkováni,“ cituje moderátora server Lidovky. O’Reilly se poté obrátil na bývalého amerického prezidenta, jestli dostal posilující dávku a Trump to potvrdil. Tato odpověď ale rozčílila přítomné diváky, kteří začali bučet.

Biden ocenil úsilí na vývoji vakcíny

Nespokojenost lidí ještě vygradovala poté, co i moderátor přiznal, že mu byla posilující dávka aplikována. Překvapením pro Trumpovy příznivce byla i následná reakce bývalého šéfa Bílého domu, který nad lidmi mávl rukou a prohlásil, že je jde o velmi malou skupinu. Kromě následné velké kritiky od odpůrců očkování, nicméně dostal exprezident Trump i jednu pochvalu. A to od samotného amerického prezidenta Joea Bidena.

iJoe Biden

„Může to být jedna z mála věcí, na kterých se shodneme,“ prohlásil na tiskové konferenci současný šéf Bílého domu. Při té příležitosti zároveň vyzval lidi, aby se k připojili a nechali se naočkovat. Biden také pochválil Trumpovu administrativu za úsilí při vývoji koronavirové vakcíny. Spojené státy během Trumpova vládnutí výrazně financovaly hlavně americkou vakcínu společnosti Moderna. Biden připomněl, že díky tomu byly v Americe vakcíny velmi brzy k dispozici a USA se tak staly lídrem v očkování.

Ještě v září Trump třetí dávku odmítal

Svých zásluh si je vědom i sám Donald Trump, který je připomněl ve videu publikovaném před akcí v Dallasu. „Zachránili jsme desítky milionů životů o celém světě. My, společně, my všichni, ne já,“ prohlásil v něm. Zároveň připomněl, že k vakcíně by neměl být nikdo nucen. „Ale přijměte za vakcínu zásluhy, protože jsme zachránili desítky milionů životů,“ zopakoval bývalý americký prezident, aby si jeho příznivci nenechali vzít svůj podíl.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcína

Jak informuje server SeznamZprávy postoj bývalého prezidenta k vakcíně se v průběhu času měnil. Zpočátku byl velmi skeptický a při nákaze covidem-19 se nechal léčit experimentálním přípravkem remdesivir. Ten pro léčbu přitom zásadně nedoporučuje Světová zdravotnická organizace. První dávku vakcíny si pak na rozdíl od jiných světových vůdců, nechal Trump aplikovat bez přítomnosti médií. A ještě letos v září bývalý šéf Bílého domu prohlašoval, že třetí dávku si aplikovat neplánuje. Odůvodňoval to svou dobrou kondicí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
98 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články