Generál Petr Pavel má jasno: Ukrajinci mají dobře vyzbrojenou armádu. Rusové by to teď neměli jednoduché

V poslední době výrazně vzrostlo napětí mezi Ruskem, Ukrajinou a západními zeměmi. Stále častěji se také hovoří o hrozbě ruského útoku na Ukrajinu.

i Zdroj fotografie: Uživatel GP61editor / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Ukrajina má možnost povolat do zbraně až 2,5 milionu lidí v případě, že by na ni Rusko zaútočilo. V pondělí to řekl Oleksij Danilov, šéf ukrajinské bezpečnostní rady. K obavám západních představitelů, že se Moskva chystá rozpoutat válku, ale zatím přistupuje s rezervou. Myslí si, že cílem manévrů ruské armády u ukrajinských hranic může být jen snaha Ruska vytvořit „psychologický nátlak“, a šířit na Ukrajině paniku.

Pavel řekl, co očekává od prezidenta

Generál Pavel pro Forum24 řekl, že Ukrajinci mají kvalitní armádu, která je jednou z největších v Evropě. Scénář vojenské útočné operace velkého rozsahu proti Ukrajině, podle něj, za současné situace a dispozice ruských sil není možné vyloučit. Považuje ho ale za nepravděpodobný. „Ukrajinská armáda dnes není ve stavu, v jakém ji můžeme pamatovat z dob anexe Krymu. Dnes jde o jednu z největších armád v Evropě, je velmi dobře vyzbrojená a řada evropských zemí i USA navíc deklarovaly materiální podporu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Velitel ruské armády

Na otázku, co by dělal, kdyby byl teď prezidentem, odpověděl: „Nerad se stavím do role někoho, kým nejsem. Ale jako občan očekávám, že právě prezident bude tím, kdo pro naši veřejnost i navenek bude jasně formulovat podstatu problému, principy, za kterými bychom měli stát, protože tvoří základy demokratického světa a mimo jiné i naší bezpečnosti. Mezi tyto principy patří i svoboda volby a my bychom měli udělat vše pro to, aby svobodu volby měla i Ukrajina.“

Rusko má nad Ukrajinou vojenskou přesilu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý podepsal dekret o posílení obranyschopnosti země. Dokument počítá se zvětšením ukrajinské armády o 100 tisíc vojáků v příštích třech letech, a také se zvýšením jejich platů. Prezident to oznámil v parlamentu, kde také opět varoval před panikou kvůli hrozbě ruské invaze. Doufá prý, že se brzy podaří dohodnout další kolo mírových jednání Ukrajiny s Ruskem za zprostředkování Francie a Německa.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vojáci

Ukrajina aktuálně čelí akutní hrozbě nového útoku Ruska, které u hranic shromáždilo přes 100 tisíc vojáků. Rusko, které na jaře 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo povstání proruských separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny, popírá, že by mělo v úmyslu Ukrajinu napadnout. Moskva ale od Západu požaduje bezpečnostní záruky, včetně toho, že Ukrajina nevstoupí do NATO. Podle Českých novin má Ukrajina ve zbrani téměř čtvrt milionu lidí. To je ale mnohem méně, než kolika vojáky a zbraněmi disponuje Rusko.

Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články