Přes hranici v krabici i v převlečení za ženu. Někteří Ukrajinci válčit nechtějí. Před mobilizací zkoušejí uprchnout všelijak

Před válkou za poslední tři týdny uteklo už více než 3 miliony lidí. Jde hlavně o děti a ženy, protože muži mají brannou povinnost. Přesto se někteří z nich snaží zemi opustit.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Muži musí kvůli mobilizaci zůstat na Ukrajině. Ne všichni s tím ale souhlasí, a proto se snaží najít cesty, jak ze země odejít. V některých případech se to snaží provést svérázným způsobem, jak informuje server CNN Prima NEWS. Ukrajinská pohraniční stráž například zadržela třicátníka z Kyjeva, který se pokusil opustit zemi v přestrojení za ženu. Měl na sobě dámské oblečení, paruku, nechybělo líčení. Hranice se snažil přejít s pasem svém partnerky společně se synem, kterého měl v kočárku.

Úkryt v krabici od hraček

Další muž se pokusil utéct z Ukrajiny přes hraniční přechod Porubnoe vedoucí do Rumunska. Jeho plán ale inspektor pohraniční stráže odhalil. K podobnému pokusu došlo také na přechodu Mogilev-Podolsky, který vede do Moldávie. Tam přišel 58letý muž s výmluvou na těhotenství, těžký porod a následné komplikace. I v dokladech měl potvrzeno osvobození z branné povinnosti z těchto důvodů. Policie teď prošetřuje, jestli se jedná o podvod, nebo chybu. Úřady muži nezvyklý důvod do dokladů napsali loni, ale z vojenské evidence byl vyřazen už v roce 2009.

V případě, že Ukrajinec propustku zfalšoval, hrozí mu až dva roky vězení. Stíhaný je také muž, který se pokusil překročit ukrajinskou hranici v Zakarpatské oblasti na přechodu Lužanka. Ukrytý byl v kufru auta v kartonové krabici na hračky přikrytý dalšími věcmi. Za volantem seděla jeho manželka, které teď hrozí trest. Podle webu Unian ukrajinský trestní zákoník pro takové případy stanovuje až pět let odnětí svobody.

Na úplatky se nehraje

Někteří Ukrajinci se snaží zemi opustit i hromadně, a to mimo kontrolní stanoviště. K takovému případu došlo na přechodu Mogilev-Podolskyve ve Vinnycké oblasti, kde pohraničníci zadrželi 11 osob. Skupina mužů plánovala dostat se do Moldavska přes řeku Dněstr. Další skupina osmi mužů z Ukrajiny pak byla zadržena přímo na člunu. Mezi prchajícími byl také syn a vnuk známé ukrajinské zpěvačky Sofii Rotaru.

A kvůli nesouhlasu s mobilizací se objevil také případ úplatkářství. Zaplatit 8500 dolarů, tedy v přepočtu více než 190 tisíc korun, byli ochotni dva muži na hraničním přechodu Hrebenne-Rava Ruska, který vede do Polska. Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února, ve stejný den vyhlásila Ukrajina mobilizaci. Mužům od 18 do 60 let tak není povolen odchod ze země. Od té doby ukrajinskou armádu posílily desítky tisíc Ukrajinců.

Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články