Bývalý ředitel CIA prozradil, jak Ukrajinci likvidují ruské generály. Podle něj mají perfektní odstřelovače

Ukrajinci tvrdí, že zlikvidovali několik ruských důstojníků a generálů. Bývalý šéf CIA David Petraeus to považuje za pravděpodobné.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Informace o zabití v pořadí šestého ruského generála ve válce na Ukrajině přišla v pátek. Jak informuje server CNN Prima NEWS, někteří experti ale nad zprávami o likvidaci ruských generálů pochybují. Podle nich to má za cíl jen pozvednout ukrajinskou morálku. Ztráta generálů během války totiž není příliš obvyklá. To potvrzuje také bývalý šéf CIA David Petraeus. „Je to skutečně velmi, velmi neobvyklé,“ prohlásil. Zároveň ale exředitel americké zpravodajské služby považuje tvrzení Ukrajinců za pravdivé.

Rusové bez funkčních telefonů

Podle Petraeuse se ruské armádě rozpadl systém velení. „Jejich komunikace byla narušena Ukrajinci. Jejich zabezpečená komunikace nefunguje,“ vysvětlil. Ukrajinská strana umí podle něj dobře zvládnout informační válku. Zablokovali ruské předčíslí, čímž nemohli Rusové používat mobilní telefony a poté jim Ukrajinci zničili také 3G vysílač. „Doslova teď kradou mobilní telefony ukrajinským civilistům, aby mezi sebou mohli komunikovat,“ popsal americký generál.

iZdroj fotografie: Kuhlmann MSC / Creative Commons / CC BY
David Petraeus

Další ukrajinskou výhodou je schopnost armády vytvořit situace, během kterých jsou generálové zranitelnější. Jde například o zastavení vojenské kolony, kdy generál je vzadu v některém z obrněných vozidel. „Vydá se dopředu, aby zjistil, co se děje, protože mezi vojáky není žádná vlastní iniciativa,“ popsal exšéf CIA, jak zhruba situace může probíhat. Podle něj Rusům chybí poddůstojnický sbor a vojáci bez hodností nemají motivaci k vlastní iniciativě. „Prostě jen čekají, až jim řeknou, co mají dělat,“ shrnul Petraeus.

Dlouhý výčet ruských problémů

Popsaným postupem tedy dojde k vylákání generála a díky dobrým ukrajinským odstřelovačům je pak jeho osud zpečetěn. „Generály odstřelují jednoho po druhém, nalevo, napravo,“ uvedl bývalý ředitel americké zpravodajské služby ke kvalitě ukrajinských snajperů. Má za to, že smrt čtyř ruských generálů je stoprocentně potvrzená. Vysoký počet usmrcených generálů může také souviset s tím, že není určen vrchní velitel ruské operace a invaze na Ukrajinu nemá vlastní velitelství.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Ruský tank

Jak upozorňuje server Novinky, tuto skutečnost potvrdilo více amerických zdrojů, podle kterých nevzniklo speciální velitelství pro celou operaci na Ukrajině. Může tak docházet ke zmatkům, kdy se jednotliví velitelé přetahují i o dodávky munice a paliv. Podle USA Moskva navíc na ukrajinském území zápasí s logistikou, nemá taktické zpravodajství a Rusům se nedaří ani koordinovat vzdušné kapacity s pozemními manévry.

Diskuze Vstoupit do diskuze
124 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články