Česko patří podle Ukrajinců k pěti nejpřátelštějším zemím. Na prvním místě je v průzkumu Polsko

Z aktuálního průzkumu veřejného mínění vyplývá, že obyvatelé Ukrajiny považují Česko za pátou nejpřátelštější zemi vůbec.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Průzkum agentury Rating ukázal, že na východě a na jihu Ukrajiny je teď Západ vnímán jako přátelský. Jak připomíná server Echo24, dříve byl pohled tohoto regionu na západní země a USA spíše neutrální. Ukrajinci jsou navíc přesvědčeni, že válka zemi nerozštěpí. Takový názor zastává 82 procent obyvatelstva. To souvisí také s vírou ukrajinské populace, že v příštích několika týdnech jejich země nad Ruskem zvítězí. Této variantě věří 47 procent dotázaných.

Zelenskyj by měl jednat přímo s Putinem

Průzkum provedený mezi tisíci Ukrajinci starší 18 let ukázal, že ve vítězství Ruska nevěří téměř nikdo. Podle čtvrtiny obyvatel by ale měl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, vyjednávat s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem napřímo. Zároveň si ale 89 procent obyvatel nepřipouští možnost dočasného příměří bez odchodu ruských vojsk z ukrajinského území.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Volodymyr Zelenskyj

Z průzkumu dále vyplývá, že Ukrajinci považují Česko za přátelskou zemi. Tuzemsko takto označilo 79 procent dotázaných. To Česko zařadilo na pátou příčku. Za nejpřátelštější stát považují ukrajinští obyvatelé Polsko, které má sympatie 96 procent populace. Druhé místo obsadila s 85 procenty Litva a třetí je s 86 procenty Velká Británie. Londýn ale zároveň někteří Ukrajinci označili za vyloženě nepřátelský, stejně jako Spojené státy. Ty obsadily v žebříčku přátelskosti s 88 procenty čtvrtou příčku.

Uprchlíci v Česku

Naopak nejméně sympatií má aktuálně ze zjevných důvodů Rusko. Jako nepřátelské ho vnímá 98 procent Ukrajinců. Vysoký podíl odpůrců má také Bělorusko, a to 84 procent. Čínu pak nepřátelsky vnímá 17 procent ukrajinské populace, 63 procent lidí ji považuje za neutrální. Čtvrté od konce skončilo Maďarsko s 12 procenty a 6 procent odpůrců má Německo.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Centrum pomoci ukrajinským uprchlíkům v Olomouci

Česko se stalo v souvislosti s ruskou invazí cílem řady ukrajinských uprchlíků. Jak informuje ČTK, celkem už tuzemsko vydalo od začátku války speciální víza více než 205 tisícům Ukrajinců. Na cizinecké policii se celkem nahlásilo 109 730 lidí. Podle ministra vnitra Víta Rakušana už ale mělo do Česka uprchnout na 270 tisíc Ukrajinců.

Diskuze Vstoupit do diskuze
96 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články