VIDEO: Starší pán vzal Rusům nákladní auto plné zásob a předal ho ukrajinským vojákům

Válka na Ukrajině trvá už více než měsíc. Během útoků a smutku se ale objevil úsměvný okamžik. Na internetu koluje video s dalším odvážným činem ukrajinského obyvatelstva.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Válka na Ukrajině trvá už více než měsíc, a proto se u řady lidí začala objevovat beznaděj. Někteří Ukrajinci se ale nadále staví k celé situaci čelem a prokazují naopak svou odvážnost. Jedním takovým je starší muž ze Sumské oblasti, píše o něm CNN Prima NEWS. Tam ukrajinští vojáci natočili video, na kterém ukazují nákladní automobil ruské armády plný zásob. Ten jim předal starý pán, který ho Rusům vzal.

Nešlo o první hrdinský čin

Vojáci proto muže za jeho čin pochválili. „Nákladní auto s municí, dobrá práce,“ říká voják ve videozáznamu, který byl umístěn na sociální síť TikTok. V krátkém záběru je možné zahlédnout také staršího pána, který je autorem celého příběhu. Nebylo to ale poprvé, kdy se ukrajinští obyvatelé projevili ve válce jako hrdinové. Na začátku ruské invaze se internetem šířilo video s farmářem, který ruským vojákům ukradl tank. Ten traktorem odtáhl do bezpečí.

Tehdy celou situaci okomentovala s nadšením také ukrajinská politička Lesia Vasylenko. „Farmář ukradne tank. Kovový šrot je na Ukrajině velmi cenný, takže lidé jsou velmi nadšeni z toho, kolik peněz mohou vydělat získáním nepřátelských zbraní,“ napsala na sociální síť Twitter. Nejde o jediný případ farmáře s ruskou technikou. Později se objevil také příběh, kdy byl za traktorem tažen raketomet.

Koridory se neotevřely

A daří se i ukrajinské armádě. Podle ČTK v pondělí ráno ukrajinský generální štáb napsal, že za poslední den byla zničena čtyři ruská letadla, jeden vrtulník a dva bezpilotní letouny. Dílčí úspěchy Ukrajinci zaznamenali také v okolí Kyjeva. Došlo například ke znovudobytí města Irpiň. V úterý navíc začne další kolo rusko-ukrajinského jednání. Tentokrát se delegace sejdou v tureckém Istanbulu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Mariupol

V pondělí byly problémem nefungující humanitární koridory, které slouží k evakuaci civilistů z obléhaných měst. Důvodem jejich neotevření měla být předpokládaná provokace z ruské strany a mohlo by tak dojít k ohrožení bezpečnosti lidí. V Mariupolu přitom měli připravených 26 autobusů pro převoz civilistů. Ve městě totiž už podle starosty nefunguje voda, osvětlení, dodávky tepla ani signál. Autobusy ale nedostaly povolení k odjezdu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
122 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články