Ukrajinci prověří video, ve kterém mají být ruští zajatci stříleni do kolen

Video kolující po sociálních sítích ukazuje, jak ukrajinští vojáci v Charkovské oblasti střílejí ruské zajatce do kolen. Může se jednat o podvrh.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Video, na kterém mají údajně ukrajinští vojáci střílet do kolen ruské zajatce vyvolalo zděšení. Jak informuje server CNN Prima NEWS, po střelbě Rusové na záznamu leží nehybně na zemi a okolo sebe mají kaluže krve. K celé události mělo dojít v Charkovské oblasti. Není ale zřejmé, jaká ukrajinská jednotka se měla krutého činu dopustit. Kyjev už přislíbil prošetření celého incidentu.

Záznam má spoustu otazníků

Podle poradce ukrajinského prezidenta Oleksije Arestovyče je takové chování neakceptovatelné. „Jsme evropská armáda a neznevažujeme naše zajatce,“ prohlásil a dodal, že Ukrajinci jednají s válečnými zajatci podle Ženevských úmluv. Do vyšetřování případu se pustila také ruská strana. V úvahu ale přichází také možnost, že celý videozáznam je podvrh. Cílem by mohla být snaha Ruska zdiskreditovat ukrajinskou armádu.

Pochybnosti budí například velké množství krve okolo padlých zajatců, přestože šlo o čisté průstřely nohou. Lidé na sociálních sítích také upozorňují na skutečnost, že Rusové nekřičí bolestí a rozporována je i pravost uniforem ukrajinských vojáků. Za zinscenované považuje kolující videozáznam také vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj. „Musíte vzít v potaz realitu informační a psychologické války a věřit pouze oficiálním zdrojům,“ upozornil.

Po více než měsíci jiskra naděje?

Podobné stanovisko má i ukrajinský voják Konstantin Nemičev, podle kterého na videu nejsou vojáci ukrajinské armády. Zároveň ale nevyloučil, že záznam vznikl v Charkovské oblasti. Válka na Ukrajině už trvá více než měsíc a boje neustávají. Novou naději ale přineslo úterní jednání ukrajinské a ruské delegace v Istanbulu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vyjednávání

Jak informuje ČTK, ukrajinská strana avizovala, že země je ochotna přijmout neutrální status v případě, že na celém území bude mír a začne fungovat systém bezpečnostních záruk. Ruské ministerstvo obrany po společné schůzce oznámilo, že výrazně omezí své vojenské aktivity v okolí Kyjeva a Černihivu. Žádné další dohody ohledně klidu zbraní, ale nebyly ani jednou stranou oznámeny.

Diskuze Vstoupit do diskuze
53 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články