Česko ukrajinským uprchlíkům usnadní proces uznávání vzdělání

Začlenění ukrajinských uprchlíků na českém trhu práce by mělo být snazší, než je u občanů z neunijních zemí zvykem. Stát chce zjednodušit proceduru uznávání kvalifikace.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Ruská invaze na Ukrajinu vyhnala z domovů už miliony lidí. Jak informuje server iDnes, do Česka dorazilo už více než 200 tisíc Ukrajinců. Řadě z nich bude nutné najít adekvátní práci. Stát plánuje lidem z Ukrajiny usnadnit proces uznávání vzdělávání. Lidé s vysokoškolským titulem by tak už nemuseli vykonávat nekvalifikované pozice. Odborníci ale upozorňují, že v současné situaci může být komplikované ověření dosaženého vzdělání.

Snazší nostrifikace

Náročné může být na konkrétní univerzitě ověřit, jestli ji dotyčný opravdu vystudoval a může to tak být potvrzeno. V Česku se navíc nutné podmínky pro výkon profese liší obor od oboru. Nejtěžší je proces u regulovaných profesí, jako například zdravotnictví. Tam je třeba i aprobační zkouška. Nutná je také takzvaná nostrifikace, díky které mohou lidé ze všech oborů používat získaný vysokoškolský titul. S tím mají problém všichni cizinci, protože je nutné doložit velký počet dokumentů nejen z vystudované univerzity, ale také ze střední školy.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Potvrzení dokumentu

Zákon o vysokých školách ale myslí i na takové případy, kdy uprchlíci nebudou mít své osobní dokumenty. Držitelé mezinárodní ochrany formou azylu či lidé, na které je možné pohlížet dle mezinárodního práva jako na uprchlíky, mohou některé dokumenty nahradit čestným prohlášením. Právě toto ustanovení by se tak mohlo použít na běžence z Ukrajiny.

Univerzity mohou mít kapacitní problém

„Na ukrajinské občany s dočasnou ochranou či speciálním vízem lze nahlížet jako na osoby v takovém postavení,“ potvrdila mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová. Resort navíc navrhuje i mimořádnou legislativu, která by zajistila, aby Ukrajinci za uznání nemuseli platit. Nostrifikaci vyřizují veřejné vysoké školy. Ověřují a potvrzují, že vzdělání ze zahraniční vysoké školy odpovídá některému z jejich programů, a to svou kvalitou i rozsahem. V případě chybějících informací kontaktují domovskou univerzitu.

iZdroj fotografie: Stanislav Dusík / Creative Commons / CC BY-SA
Uverzita Karlova

Rozhodnutí musí být vydáno ve třicetidenní lhůtě. Vysoké školy tak mohou narazit na kapacitní problém. Běžně totiž nostrifikací není tolik. Například Univerzita Karlova za loňský rok vyřídila zhruba 1000 žádostí, Univerzita Palackého jen 91. Jak informuje ČTK, snazším vstupem uprchlíků z Ukrajiny na český pracovní trh se zabývá také vládní předloha, kterou se chystá podpořit Senát. Ukrajinci s vízem dočasné ochrany by tak měli mít brzy ohledně zaměstnání stejná práva jako cizinci s trvalým pobytem.

Diskuze Vstoupit do diskuze
64 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články