Ventilátory dejte nejdřív očkovaným, apeluje Jaroslav Flegr na lékaře z covidových oddělení

Biolog Jaroslav Flegr sklidil na sociálních sítích kritiku za jeden ze svých posledních příspěvků. Ke kritice se přidal také staronový poslanec z hnutí ANO Patrik Nacher. Biolog prý šokuje i svým vzhledem, nejen svými názory.

i Zdroj fotografie: se souhlasem Jaroslava Flegra / Facebook
                   

Epidemie koronaviru nadále zrychluje. Počet hospitalizovaných se celý uplynulý týden držel nad dvěma tisíci, včera večer to bylo již 2585 nakažených. Před rokem přitom leželo v nemocnicích v tuto dobu přes osm tisíc lidí s potvrzeným onemocněním covid-19. Podle odborníků by se nyní díky vakcinaci pravděpodobně neměla opakovat situace z jara, kdy byly nemocnice zahlcené pacienty s koronavirem a umíralo jich i víc než 200 za den. V Česku na covid dosud zemřelo 31 022 lidí.

Přednost dejte očkovaným

Evoluční biolog Jaroslav Flegr, který v září předpověděl, že vrchol současné vlny koronavirové epidemie, včetně zahlcení nemocnic a lockdownů, přijde v prosinci, aktuálně dává doporučení lékařům. Až v prosinci dojde k přehlcení nemocnic pacienty s covidem-19, mají dát v péči přednost očkovaným lidem. Za svůj výrok sklidil na sociálních sítích velkou vlnu kritiky. Poslanec Patrik Nacher mu vzkázal, že kromě slov šokuje také svým vzhledem.

 „Až budou v prosinci lékaři váhat, na koho se dostane ventilátor, měli by dostávat přednost očkovaní. Předčasná smrt očkovaného i neočkovaného je stejná tragédie. Pozůstalí se však lépe vyrovnají se smrtí neočkovaného. ´Byla to jeho volba, cenil si svobody více, než svého života´,“ napsal evoluční biolog Flegr na svém twitterovém účtu. Reakce přišly vzápětí a nebyly zdaleka jen od uživatelů, jejichž příspěvky naznačují, že patří k odpůrcům očkování.

Proč to strašení?

Do biologa se pustil pražský poslanec z hnutí ANO Patrik Nacher. „Očkovaní to neměli dostat, neměli to přenášet, to už víme, že neplatí, ale nemají mít těžký průběh, tak proč to strašení? O tom, že někteří se nemohou ze zdravotních důvodů očkovat, nemluvě. Tady už jsou slova zbytečná. Flegr šokuje tím, jak vypadá, a teď mnohem více i tím, co říká,“ odpověděl Nacher. Podle zdravotníků očkovaní lidé mohou virus chytit, průběh nemoci by však neměl být těžký.

„Přesně těmito výroky rozdělujete společnost, lidský život je stejně cenný, ať vakcínu máš, či ne. Je mnoho lidí, co si to nemůžou nechat píchnout kvůli trombo mutacím, vakcína způsobuje trombózy u lidí. Viděla jsem na vlastní oči lidi, co po vakcinaci ochrnuli. Jsou na vozíku,“ reagovala na Flegrův status Blanka Prskavcová. Zdravotní experti by rádi viděli v Česku proočkovanost nad 80 procenty, ale zatím je to necelých šedesát procent.

Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články