Za hypotéku si příští rok připlatíme. Podle odborníků to může být až několik tisíc za měsíc

Klientům, kteří mají hypotéku a končí jim fixační období, mohou splátky vzrůst i o tisíce korun. Podle analytiků nás příští rok čeká rekordní zdražení hypoték o několik procent.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Zvyšující se životní náklady komplikují situaci mnoha domácnostem. Zdražují se potraviny, energie, palivo a také hypotéky. Klienty s hypotékou čeká nepříjemné překvapení. Těm, kterým končí příští rok fixace, se splátky mohou výrazně navýšit. Domácnosti tak mohou mít problém splátky hradit, noví žadatelé na ně jen tak nedosáhnou.

Zdražení o tisíce

K situaci se pro server Novinky vyjádřil analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora. Už dnes sazby některých hypoték atakují pět procent. Na jaře mohou dosáhnou nepředstavitelných šesti procent,“ míní analytik. Ti, co o hypotéku teprve žádají, mají čas si spočítat, zda ji uplatí.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Peníze

Problém nastává u těch, kteří již hypotéku splácí a příští rok jim vyprší fixace. Někteří mají aktuálně úrok i méně než dvě procenta a příští rok jim banka může napočítat dokonce šest procent. Splátka tak může narůst i o tisíce korun. Aktuálně se průměrná výše hypotéky pohybuje kolem 3,2 milionu korun.

Řešte problém včas

Ekonom Štěpán Křeček spočítal, o kolik se teoreticky může splátka zvýšit. Pokud klient má hypotéku na výše zmíněných 3,2 milionu na 25 let s úrokem dvě procenta, měsíční splátka činí 13 563 Kč. Se sazbou čtyři procenta se zvýší o 3328 Kč na 16 891 Kč. Jedno z řešení může být prodloužení délky hypotéky, což však navýší celkovou částku, kterou klient v závěru zaplatí.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Hypotéka

I přesto, že se hypotéky zdražují, podle serveru Novinky zájem o ně roste, je dokonce rekordní. Pokud by klient nezaplatil tři splátky, banka může hypotéku vypovědět a je nutné uhradit celou částku naráz. Pokud klient hypotéku neuhradí, nastupuje proces dražby. Případnou neschopnost splácet je tedy nutné ihned řešit s bankou, která postup může zmírnit a najít řešení, které klientovi pomůže.

Diskuze Vstoupit do diskuze
142 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články