ÚVN zakázala návštěvy. Zákaz se na chvíli dotkl i prezidenta Zemana

Epidemie covidu dál nabírá na síle, denně přibývá okolo 10 000 nakažených. Ústřední vojenská nemocnice proto ve středu na některých odděleních zakázala návštěvy.

i Zdroj fotografie: s vědomím Radima Holiše / GNU
                   

Opatření se tak na jeden den dotklo i prezidenta Miloše Zemana, který byl od 10. října hospitalizován na klinice intenzivní medicíny. Jeho zdravotní stav se však konečně zlepšil, a tak byl ve čtvrtek přeložen na standardní lůžkové oddělení. Server Novinky.cz napsal, že prezident byl na běžný pokoj převezen podzemním tunelem, který bývá jinak přístupný veřejnosti. Tunel chvíli předtím kontroloval podle Blesku psovod.

Zákaz návštěv na chvíli platil i pro prezidenta

Nemocnice zakázala návštěvy na akutních lůžkách. Výjimku mají jen návštěvy u pacientů v terminálním stadiu nevyléčitelné nemoci nebo u osob ve špatném psychickém stavu souvisejícím s hospitalizací. I v takových případech ale musí návštěvu schválit ošetřující lékař. Prezident Zeman byl až do čtvrtka hospitalizován na oddělení intenzivní medicíny a zákaz návštěv se tak na chvíli dotkl i jeho. Podle mluvčí nemocnice Jitky Zinke platí pravidla pro všechny pacienty.

iZdroj fotografie: Facebook / S vědomím Miloše Zemana – prezidenta České republiky
prezident Miloš Zeman

Epidemie koronaviru v Česku v posledních týdnech sílí. Za středu přibylo 9460 nově nakažených. Je to sice o 450 méně než v úterý, ale o 3600 případů více než před týdnem. V nemocnicích je s covidem aktuálně 2300 lidí, což je nejvíc za poslední půlrok. Přibývá bohužel také úmrtí. V úterý zemřelo poprvé od půlky května více než 30 lidí s covidem za jeden den. 

Zeman byl převezen na běžný pokoj, teď ho čekají důležité návštěvy

Dobrou zprávou je, že zdravotní stav Zemana se zlepšil a po téměř čtyřech týdnech, kdy ležel na jednotce intenzivní péče, byl ve čtvrtek dopoledne převezen na standardní pokoj. Kvůli prezidentovu vážnému zdravotnímu stavu začali zákonodárci dokonce uvažovat o dočasném převodu pravomocí hlavy státu na předsedu Sněmovny a premiéra. Nemocnice v minulých dnech oznámila vznik multioborového konzilia, jeho složení však zveřejnit nechce. 

iZdroj fotografie: Depositphotos
Nemocniční lůžko

Přesun prezidenta mimo jiné znamená také to, že lídr koalice Spolu a předseda ODS Petr Fiala by za ním konečně mohl přijít na návštěvu. V úterý řekl, že prezident je připraven ho přijmout ve chvíli, kdy bude přeložen na standardní pokoj. Fiala je kandidátem na premiéra vznikající vlády Spolu a Pirátů se STAN. S prezidentem se má v nejbližších dnech sejít také končící premiér Andrej Babiš.

Diskuze Vstoupit do diskuze
84 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články