Útoků na Židy ve světě přibývá. Antisemitské projevy stouply razantně i v Česku

Protižidovských projevů celosvětově, včetně České republiky, přibývá. Na vině jsou z velké části sociální sítě.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

V České republice roste počet antisemitských projevů. Federace židovských obcí registrovala v předminulém roce 694 incidentů, minulý rok to bylo incidentů o 180 více. Za zvýšeným počtem jsou z části i sociální sítě. Dle zahraničního výzkumu jsou i kvůli nim antisemitské ideje interpretovány mladším uživatelům, kteří je poté šíří.

Incidence v číslech

V roce 2020 evidovala Federace židovských obcí v České republice 874 případů. Číslo exponenciálně roste. Například v roce 2018 registrovala Federace 347 incidentů. Podle předpokladů se za letošní rok počet projevů znovu zvýší. Federace ovšem poukazuje na to, že se nejedná o násilné incidenty. Ty jsou v tuzemsku stále ojedinělé. Drtivá většina projevů se šíří na internetu, zejména díky anonymitě, kterou poskytuje.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Malý kluk čtoucí Tóru

„Já osobně jsem zažil útoky internetové. Ty přichází z různých zdrojů a častěji. Fyzických útoků na Židy jsme v Česku zažili mimořádně málo. Pokud ty útoky u nás jsou, tak jsou většinou na hřbitovy nebo na materiální statky,“ cituje předsedu Židovské obce v Praze Františka Bányai portál iDNES. V Česku je však i přes rostoucí počet antisemitismu podle Federace bezpečno.

Názor experta

„Svou roli tu hraje dostupnost, jednoduchost v přístupu, v poslední době samozřejmě i frustrace v souvislosti s pandemií, která způsobila i stresové situace lockdownů a pocitů obecného ohrožení,“ sdělila projektová manažerka Federace židovských obcí Tereza Kotláriková.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Facebook

Její slova potvrzuje i expert na extremismus Miroslav Mareš. Je to nástroj, který umožňuje vyjádřit a uchovat sdělení obrovského počtu lidí, která by dříve zůstala vyřčená někde v kuchyni u rádia či v hospodě. A lidé stále mají pocit anonymity, zvláště za přezdívkou či falešným profilem,“ řekl.

Světový problém

Na problém se sociálními sítěmi poukázal, na což poukázal i izraelský ministr pro záležitosti diaspory Nachman Šaj. Na celém světě je antisemitismus na nebezpečném vzestupu, hlavně kvůli novým sociálním médiím,“ upozornil. Sociální sítě podle něj „podněcují a zvyšují míru nenávisti a musí za to převzít odpovědnost a nezůstat takzvaně neutrální nebo objektivní“. O problému varoval také web The Guardian.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Notifikace na Instagramu

Výzkum aktivistické skupiny zaměřené proti nenávisti Hope Not Hate a protirasistických organizací Expo Foundation a Amadeu Antonio Foundation ukázal, že protižidovské projevy převládají převážně na platformách Instagram a TikTok. Na Instagramu se například šíří konspirace související s ilumináty nebo Novým světovým řádem s hashtagy #JewWorldOrder. „Antisemitismus se na sociálních sítích šíří, některé nemají tak silnou kontrolu jako jiné,“ uvedl Mareš.

Diskuze Vstoupit do diskuze
132 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články