Vláda nechce testovat očkované lidi kvůli tlaku na neočkované, říká imunoložka Krátká. Podle ní se kvůli tomu covid opět nekontrolovatelně šíří

Podle imunoložky Zuzany Krátké se nákaza onemocnění covid-19 šíří mezi očkovanými. Vláda nechce očkované testovat, protože pak by nikdo na vakcínu nešel, myslí si.

i Zdroj fotografie: Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků
                   

Epidemie koronaviru v Česku sílí, přibývá nakažených i hospitalizovaných. Vláda přijala opatření, podle kterého se od pondělí nebudou testy uznávat jako covidový certifikát při vstupu do provozoven služeb, na hromadné akce nebo do restaurací. Lidé se budou muset prokázat kompletním očkováním proti covidu-19 nebo tím, že nemoc v posledních šesti měsících prodělali. Imunoložka Zuzana Krátká se ale domnívá, že vláda pomalu brzdí.

Mezi testovanými roste podíl očkovaných

Přestože vláda nejnovějším opatřením zvyšuje tlak na neočkované, imunoložka má jiný názor. „Vláda v prohlášeních pomalu brzdí, protože ví, že infekce mezi očkovanými je a že ji očkovaní přenášejí. Ale ze strategických důvodů nechce testovat očkované, protože zbytek nenaočkovaných už by na vakcinaci nešel,“ řekla Krátká v rozhovoru pro Echo24. Podotkla, že mezi pozitivně testovanými rychle narůstá podíl očkovaných. Neočkovaných je nyní zhruba 70 procent.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Testy na covid-19

Končící kabinet podle ní nechal koronavirovou epidemii rozjet, když se nezajímal o šíření nákazy mezi očkovanými. „Vláda se zaměřila na neočkované, ty testovala dost intenzivně, a netestuje očkované. Takže opět se nám virus šíří nekontrolovaně populací. A do toho vláda ještě vědomě diskriminuje svými nařízeními lidi s prodělaným covidem, kteří už jsou vůči viru odolní, ale ona tuto imunitu neuznává,“ prohlásila Krátká.

Přínos vakcíny je u mladých lidí nižší

Podle imunoložky nakažených, kteří jsou plně očkovaní, přibývá. Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků, kterého je Krátká členkou, prý už na konci srpna upozorňovalo na pokles imunity u očkovaných a potřebě třetí dávky, což se ukazovalo v Izraeli. „Uplynuly dva a půl měsíce a vidíme stejnou situaci u nás. Navíc se změnila varianta viru. Zatímco v létě k nám přišla delta, teď začíná převládat delta plus,“ řekla Krátká. Delta plus je nebezpečnější, než původní indická delta.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování

Imunoložka uvedla, že delta plus se v Česku vyskytuje u 46 procent vzorků, zatímco ta původní už jen u 16 procent. „Má trochu jinou genetickou informaci, možná trochu jinak vytvořený protein. A naše vakcína tak má nového protivníka, který na ni zřejmě vyzrál,“ prohlásila imunoložka. Neočkovaní lidé, kteří neprodělali covid-19, a jsou starší 65 let by podle ní vakcínu měli zvážit. „Pro ně je vakcína velký benefit. Zato u mladých lidí, dětí i rodičů těch dětí je přínos vakcinace nižší,“ podotkla Krátká.

Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články