Vakcinolog Chlíbek nevylučuje každoroční přeočkování proti covidu. Opatření se podle něho zavádějí pomalu

Během krátké doby může mít Česká republika novou vládu, která převezme štafetu boje proti pandemii covid-19. Radit jí má skupina odborníků.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vznikající vládě bude podle serveru Seznam Zprávy ohledně covidu-19 radit tým odborníků, také nazvaný jako Národní institut pro zvládnutí pandemie. V jeho čele stojí předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. Experti by měli všechny aspekty boje s covidem-19 prodiskutovat po odborné stránce a následně výsledky předložit politikům, kteří budou mít konečné slovo. Na nich pak bude, zda se rozhodnou názorem odborníků řídit.

Odborníci ze všech možných oblastí

Chlíbek upozorňuje, že institut zatím nebyl definitivně založen. „Myšlenka byla taková, že v něm budou zastoupeni nejenom lékaři, ale i přírodovědci, kteří se zabývají diagnostikou, statistici, analytici a lidé, kteří jsou schopni sledovat veškeré publikované vědecké studie týkající se covidu. Tedy jak samotné nemoci, léčby, ale také očkování. Úkolem bude připravovat odborné podklady, které spolu s analýzami budou předkládány ministerstvu zdravotnictví,“ uvedl Chlíbek v rozhovoru pro server Forum24.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Podle známého vakcinologa je pro správný chod institutu důležité, aby se u jednoho stolu sešli lidé, kteří zastávají různé pozice na názorovém spektru. Nevyloučil, že ke stávajícím 28 odborníkům se ještě přidají další, protože se s nimi dosud jedná o možné spolupráci. Mohli by to být například biostatistici nebo analytici, případně experti na infekční onemocnění. Nemuseli by být přímo členy institutu, ale pouze by v některých konkrétních tématech fungovali jako konzultanti.

Proočkovanost Čechů je malá

V boji s koronavirem stejně jako většina odborníků považuje Chlíbek za nejdůležitější vakcínu. „Zatím je proočkovanost nesrovnatelně nižší, než je v jiných evropských zemích, a ukazuje se, že nic účinnějšího než očkování tady zatím není a dlouho nebude,“ uvedl. Nevymezuje se proti opatření, kterým vláda neočkovaným nad 18 let zrušila úhradu preventivních testů. Domnívá se, že ty, kteří nejsou zarytí odpůrci vakcinace, by to mohlo nakonec přimět na očkování jít. Neobává se ani toho, že by neplacení testů výrazně zkreslilo data o pandemii.

iZdroj fotografie: Depositphotos

V opatřeních je podle Chlíbka kamenem úrazu jejich nedodržování a nedostatečná kontrola. „Opatření, která jsou zaváděna a nikdo je nekontroluje a nevymáhá, jsou k ničemu. Pak se divíme, proč nefungují, protože epidemicky mají opodstatnění, ale v praxi zjišťujeme, že jsou bezzubá a nefunkční. Ono je to často proto, že nejsou dodržována. Jestliže v jiných zemích není problém pro číšníka po usazení hosta během chvíle zkontrolovat, zda prodělal nemoc nebo byl naočkován, tak nerozumím tomu, proč se u nás tomu někteří brání,“ uvedl.

Opatření se zavádějí zdlouhavě

Chlíbek se dále domnívá, že zavádění některých opatření je příliš zdlouhavé. Některá jsou sice po stránce realizace technicky náročná, ale protože dnes odborníci umějí vývoj pandemie predikovat dopředu, dají se připravovat s předstihem 14 dní. Pozornost by se nyní měla obrátit na domovy seniorů, které mohou být sílící nákazou ohrožené. Dále by se Chlíbek rád zaměřil na testování ve školách. „Myslím, že už teď by se testování dalo rozšířit do více okresů, hlavně do těch nejpostiženějších, a vydržet třeba do Vánoc. Pak na můj vkus pořád nejsou do očkování dostatečně zapojeni praktičtí lékaři, to jde strašně pomalu a trvá to,“ řekl.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Senioři, kteří byli očkováni na jaře, by podle Chlíbka měli co nejrychleji dostat třetí posilující dávku vakcíny. Skutečnost, že se v minulosti o posilujících dávkách nemluvilo, však nepovažuje za zásadní selhání. Jedná se podle něj o poznatek, který vychází z reálných dat, čili jej dříve nebylo možné brát v potaz. Dovede si také představit, že z covidu-19 by se za několik let mohla stát sezónní respirační nákaza, jakou je dnes například chřipka. Poté by se proti ní jednou za rok očkovalo, jako je tomu právě u zmíněné chřipky.

Diskuze Vstoupit do diskuze
149 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články