Válek chce zrušit povinné očkování pro seniory. Vysvětlil za jakých podmínek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek chce do poloviny února předložit novelu očkovací vyhlášky. Povinné očkování lidí nad 60 let zřejmě zruší. Prioritou jsou i žáci v lavicích, nikoli doma u počítače.

i Zdroj fotografie: s vědomím Vlastimila Válka / Facebook
                   

Nová vláda už před svým nástupem avizovala, že nesouhlasí s povinným očkováním. Šéf resortu zdravotnictví to potvrdil s tím, že novela očkovací vyhlášky už nebude zahrnovat tuto povinnost pro lidi nad 60 let. Vlastimil Válek to řekl v Partii Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News. Přesné znění novely bude záležet i na aktuálních informacích o variantě omikron. Vyhláška o povinném očkování pro lidi nad 60 let a vybrané profese měla platit od března.

Nejistota a strach tisíců pracujících

Nový ministr zdravotnictví se o tom, že je proti povinnému plošnému očkování věkových skupin, vyjadřoval opakovaně. Vyhlášku je však potřeba novelizovat z důvodu mutace viru, protože znění musí reagovat na nová data o omikronu. Druhým důvodem je také nutnost sladit postup při očkování členů vybraných profesních skupin s WHO, kdy by mohli být očkovaní na základě testu protilátek.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Nová vláda Petra Fialy

Předseda opoziční Tomio Okamura (SPD) Válka kritizoval, že chce novelu předložit až v únoru. Zástupci profesí, které by se podle aktuální vyhlášky měly povinně očkovat, podle něj zůstanou zbytečně dlouho v nejistotě: „To mi připadá hodně nedostatečné, já bych vás chtěl požádat, abyste se k tomu vyjádřil co nejrychleji,“ řekl. Podle Válka by však nebylo seriózní vyhlášku měnit, dokud nebudou kompletní informace k omikronu.

Školáci do lavic, s rouškou podle síly omikronu

Výhláška, kterou schválila vláda Andreje Babiše, má od března příštího roku zavést povinné očkování proti covidu pro lidi nad 60 let, pro pracovníky zdravotnických zařízení a studenty zdravotnických oborů, pro zaměstnance v sociálních službách, hasiče včetně části dobrovolníků, vojáky a jejich aktivní zálohy, pro policisty a městské strážníky nebo celníky. Nová vláda má však i další plány.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Škola

Podle ministra zdravotnictví Válka chce vláda posílit PCR testování. Kvůli nové variantě koronaviru omikron k tomu bude hledat nové metody. Válek řekl, že do konce tohoto roku předloží vládě návrh dalšího postupu. Za zásadní považuje zachování prezenční výuky ve školách. Ohledně možného zavedení roušek při školní výuce ministr řekl, že bude záležet na chování omikronu. Považuje to však až za krajní variantu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
98 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články