Válek si vybral svého mluvčího na resort zdravotnictví. Bude jím muž, který spolupracoval s Miroslavem Kalouskem. O koho přesně jde?

Vlastimil Válek, který povede ministerstvo zdravotnictví, zveřejnil první jméno svého spolupracovníka. Uvedl také, jaké první kroky plánuje.

i Zdroj fotografie: Ben Skála / Creative Commons / CC BY-SA
                   

V nově vznikající vládě ještě nejsou známy spolupracovníci jednotlivých ministrů. Vlastimil Válek zveřejnil první jméno svého kolegy. Komunikaci s novináři by měl mít na starost bývalý spolupracovník Miroslava Kalouska. Uvedl to deník Blesk. Další jména nejsou známá, Válek prý čeká na odpovědi lidí, které oslovil. Plánuje si také nechat úvazek v nemocnici.

Jednání o náměstcích

Kandidát na ministra zdravotnictví postupně sestavuje svůj tým. Jedním z kolegů by měl být Ondřej Jakob, bývalý mluvčí ministerstva financí. Válek uvedl, že chce na začátku oslovit nynější zaměstnance a poté hledat nové. Jednání by se mělo týkat především náměstků, kteří nastoupili do funkce v době epidemie koronaviru jako krizoví manažeři.

Válek po zaměstnancích požaduje, aby chtěli na ministerstvu pracovat dlouhodobě bez ohledu na to, kdo je aktuálně ministrem. Je nutné zachovat kontinuitu a fungování resortu. Chybou vlády a Andreje Babiše prý bylo, že neustále chtěl zasahovat do personálního složení jednotlivých ministerstev. Pomoc Válkovi prý přislíbil například Leoš Heger či Jan Konvalinka. Přímo na ministerstvu ale pracovat nechtějí.

Lepší podpora péče o zdravé

Budoucí ministr zdravotnictví se nechce vzdát ani úvazku ve Fakultní nemocnici Brno, kde aktuálně vede Kliniku radiologie. Chce také zavést úsek, který se bude zabývat péči o zdravé. Ministerstvo se prý dlouhodobě soustředí na nemocné a na zdravé zapomíná. Chce také podpořit lokální producenty, kteří budou dodávat kvalitní potraviny do různých zařízení (školy, nemocnice, sociální zařízení atd.).

iZdroj fotografie: Depositphotos
Supermarket

Agendu výživy by mohla vést nynější hygienička Pavla Svrčinová, která možná ve své funkci skončí. Válek již nyní plánuje první kroky ohledně koronavirové nákazy. Podrobnosti zveřejnila ČTK. Chce, aby do jara všichni měli třetí dávku, lépe probíhala distribuce pacientů a zajistila se léčba, která bude bránit hospitalizaci.

Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články