Podle Ukrajiny Putin ukončí válku symbolicky 9. května. V den, kdy se Německo vzdalo a skončila druhá světová válka

Představitelé Kyjeva tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin už vyhlásil datum ukončení války na Ukrajině. Jde o den, kdy Rusko oslavuje porážku nacistů.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

9. květen je pro Rusko důležitým dnem. Každý rok je v Moskvě na Rudém náměstí toto datum oslavováno jako Den vítězství. Rusové si tím připomínají den, kdy se nacistické Německo vzdalo a skončila druhá světová válka. Podle generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny Rusové usilují o to, aby právě do 9. května tohoto roku byla ukončena válka na Ukrajině, jak informuje server DailyMail.

Rusko má velké ztráty

„Podle dostupných informací od ozbrojených sil Ruské federace neustále probíhá propaganda, která vnucuje myšlenku, že válka musí být ukončena do 9. května 2022,“ uvedl generální štáb na sociální síti Facebook. Příspěvek také informuje o tom, že Rusko utrpělo velké ztráty kvůli připravenosti ukrajinské armády nejen na vojenské technice, ale také mezi vojáky. Ruské síly tak mají podle ukrajinské strany přijímat opatření, aby její vzdušné jednotky byly znovu schopné boje.

iZdroj fotografie: S vědomím Kamila Galeeva / Twitter
Označení ruské techniky

Ruští okupanti mají mít podle Ukrajinců problémy ve všech ukrajinských městech, protože nemají žádnou podporu místního obyvatelstva. Podle pondělního hlášení ukrajinského generálního štábu Rusko přišlo za poslední den o čtyři letadla, jeden vrtulník a dva bezpilotní letouny. Jak informuje ČTK, rozložení ruských sil se výrazně o víkendu nezměnilo. Mírný úspěch zaznamenala ruská armáda jen na jihu Ukrajiny, kde získala další území v okolí přístavu Mariupol.

Oslavy Dne vítězství jsou velké

Ukrajinské ozbrojené síly také mluví o tom, že Rusové v Doněcké oblasti zřídili tábor pro civilisty, kteří se snaží utéct z obléhaného města Mariupolu. V něm má docházet k rozdělování lidí a někteří mají být následně násilím odvezeni do Ruska. Oslavy vítězství ve druhé světové válce se v Rusku pořádají každý rok. Den vítězství je v zemi státním svátkem, kdy je v zemi téměř vše uzavřeno. V televizi je vysílán projev ruského prezidenta a tato událost je sledována i celosvětově.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vojenská přehlídka

V roce 2020 se akce neuskutečnila kvůli koronavirové pandemii 9. května, ale až 24. června. Rusko 75. výročí nacistické kapitulace oslavilo za přítomnosti 14 tisíc vojáků, kteří měli proti covidu-19 vytvořenou imunitu. Loni už se akce na moskevském Rudém náměstí uskutečnila v tradičním termínu i přes vysoké počty infekcí covidu-19 v Rusku. Evropa si kvůli časovému posunu konec druhé světové války připomíná o den dříve, tedy 8. května.

Diskuze Vstoupit do diskuze
123 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články