WHO upozorňuje, že pandemie neskončila. Válka na Ukrajině může přispět k šíření infekce

Rekordní počty nově nakažených covidem-19 hlásí v posledních dnech Německo. Vysoká čísla zaznamenává také Čína. V Česku mohou situaci zhoršit ukrajinští uprchlíci.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

V Česku byla nedávno zrušena téměř všechna protikoronavirová opatření. Jak informuje server Blesk, sousední Německo přitom má z hlediska nakažených nejhorší situaci od začátku pandemie. V Německu přibývá denně téměř 200 tisíc nově nakažených a sedmidenní incidence, která uvádí počet infikovaných na 100 tisíc obyvatel, byla v sobotu 1585,4, což je německý rekord. Odborníci navíc upozorňují, že mnoho případů onemocnění covid-19 není zachyceno kvůli omezené kapacitě testování.

Infekci by se měla znovu vrátit pozornost

S rekordy se potýká i Čína. Ta zaznamenala za pátek 3507 nových případů, což je nejvíce za poslední dva roky. Země tak zavádí další opatření. Od 21. března až do 1. května budou odkláněny mezinárodní letecké spoje směřující do Šanghaje na jiná čínská letiště. Onemocnění covid-19 nebylo v posledních týdnech hlavním tématem světového dění, protože se tím stala válka na Ukrajině. Světová zdravotnická organizace (WHO) ale varuje, že by se infekci měla znovu vrátit pozornost.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Covid-19 v Číně

Právě rusko-ukrajinský konflikt může podle WHO zvýšit počty onemocnění a vytvořit další mutace koronaviru. Výkonný ředitel Programu zdravotních mimořádných události WHO Michael Ryan má za to, že lidé jsou v takové situaci více náchylní. „Je mnohem pravděpodobnější, že se nemoc rozšíří,“ řekl pro pro web USA Today. S tím souhlasí i další zdravotní experti. Výborné podmínky pro šíření infekčních nemocí vytváří válka dle WHO díky přeplněným krytům, nucenému cestování přes hranice a omezenému přístupu k zdravotní péči.

WHO: Zastavte válku!

Ukrajinu navíc zasáhla ruská invaze v momentě, kdy procházela nejhorším koronavirovým obdobím. Důvodem je také skutečnost, že země dostala prvních 500 tisíc očkovacích dávek v únoru. Ukrajina tak patří mezi poslední evropské státy, které s vakcinací začaly. Podle údajů WHO je v zemi plně proočkovaných jen 34 procent obyvatel. Odborníci se tak shodují, že válka na Ukrajině povede k nárůstu infekcí. Zároveň ale dodávají, že to nebude možné, a to vzhledem k okolnostem přímo v zemi monitorovat.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Ukrajinští uprchlíci

Zvýšené počty nakažených tak mají sledovat především státy, kde míří ukrajinští uprchlíci. WHO varuje, že onemocnění covid-19 bude mít dopad především na neočkované, osoby s oslabenou imunitou, ale podlehnout mohou také ti, kteří zažívají stres a mají omezený přístup k jídlu a vodě. Organizace z těchto důvodu navrhuje očkování běženců a prioritní zajištění zdravotních a humanitárních služeb na Ukrajině. Podle hlavního poradce WHO Bruce Aylwarda je jen jediný způsob, jak zastavit infekční nemoci. „Zastavte válku,“ prohlásil.

Diskuze Vstoupit do diskuze
64 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články