Na pouliční prodej vánočních kaprů dohlížejí inspektoři veterinární správy. Zajímá je dodržování hygieny při prodeji i to, jak prodejci s živými rybami zacházejí a jak je usmrcují.
Prodej vánočních kaprů odstartoval. V celém Česku se kapři z kádí prodávají na třech tisících prodejních míst, což je více než v předchozích letech. Za pochoutku štědrovečerní tabule si lidé musí letos připlatit zhruba deset korun na kilogram. Na prodej ryb z kádí v centrech měst a u obchodních center dohlížejí pracovníci Státní veterinární správy.
Pustit kapra do řeky je to nejhorší
Kilogram kapra letos vyjde kolem stokoruny. Rybáři doporučují, že je jeho maso nejlahodnější, když ryba váží kolem tří kilogramů. Většina zákazníků si kapry nechává zabít přímo na místě od zkušených rybářů, což je nejšetrnější varianta, uvedl server TN. Nejhorší je pro kapra, když se ho po několikadenním pobytu ve vaně, lidé rozhodnout pustit na svobodu do řeky.
Když si zákazníci kapra vybírají u kádě, měli by si dávat pozor. „Důležitý je celkový dojem z ryby, neměla by mít žádný viditelný úraz. Lidé často koukají i na jejich aktivitu, jenže pokud jsou ve vodě okolo čtyř stupňů, mají utlumené životní funkce a upadají do hibernace. Ryby se pak mohou zdát, že jsou napůl leklé nebo jinak nemocné,“ cituje Tomáše Brabce z Rybářství Třeboň iDnes.
Veterinární inspektoři vyrazili
Inspektoři Státní veterinární správy zahájili kontroly pouličního prodeje vánočních kaprů. Při kontrolách se podle mluvčího správy Petra Vorlíčka zaměřují na to, jak prodejci zachází s živými rybami, jak se dodržují legislativní pravidla při usmrcování ryb a také na dodržování hygienických podmínek prodeje.
Prodejci musí veterinární správě nahlásit místa prodeje. Vánoční kapři se letos v Česku prodávají na třech tisících míst. Nejvíce stánků s kapry eviduje správa v Jihomoravském kraji, na který připadá téměř třetina ze všech prodejních míst v zemi. Následuje Středočeský a Moravskoslezský kraj. Jen v Praze se vánoční kapři prodávají na 210 místech.