Vánoční průzkum: Češi dávají ke štědrovečerní večeři přednost řízku před kaprem. Z cukroví už nemají prvenství vanilkové rohlíčky

Vánoční průzkum ukázal, že Češi dávají ke štědrovečerní večeři přednost řízku před kaprem. Z cukroví už nevedou vanilkové rohlíčky, ale vosí hnízda.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Gurmánské zvyky se mění a prioritou na české vánoční tabuli už není kapr. Pomalu ale jistě ho nahrazuje řízek s bramborovým salátem. Překvapivé je i nejoblíbenější cukroví. Zatímco několik desítek let byly nejoblíbenějším vánočním cukrovím vanilkové rohlíčky, kterým na záda dýchalo linecké, letos je vše jinak. Prvenství teď mají vosí hnízda, která předstihla vanilkové rohlíčky. Vyplývá to z průzkumu společnosti Bohemia Sekt. Zaměřil se také na to, jaké pochoutky si české domácnosti připravují třeba na oslavy konce roku.

Smažený řízek vytlačuje kapra, chutná hlavně mladším generacím

Co se týká štědrovečerní večeře, byly výsledky docela těsné. Smažený řízek vyhrál nad kaprem jen o několik hlasů. Tradičního kapra a bramborový salát má jako svůj nejoblíbenější sváteční pokrm téměř polovina dotázaných ve věku 54 až 65 let, uvádí server Echo24. Mladší ročníky asi nebaví vybírat kosti. Kapra si jich ve věku 18 až 26 let dá pouhá třetina. Smažený řízek preferuje celkem 53 procent mladé generace.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Kapr na Vánoce

Z vánočního cukroví drží překvapivé prvenství vosí hnízda, která si dá s chutí 30 procent Čechů. Oblíbené vanilkové rohlíčky porazila jen o jedno procento. Téměř čtvrtina lidí má nejradši cukroví z lineckého těsta, desetina pak miluje perníčky. Vánoční koledy si pouští 46 procent Čechů. Nikoho nepřekvapí ani nejoblíbenější vánoční pohádka, Suverénní prvenství mají Tři oříšky pro Popelku.

Na přípitek dominuje klasický sekt

Výsledky týkající se Silvestra už ovšem tak překvapivé nebyly. Ukázalo se, že na poslední den v roce si 80 procent domácností připravuje oblíbené chlebíčky. V nákupu pak samozřejmě nesmí chybět veka a další suroviny na chlebíčky, sekt na přípitek a také čočka, která má v novém roce zajistit dostatek peněz. Na půlnoční přípitek si podle aktuálního průzkumu nalije sklenku sektu osm z deseti Čechů.

iZdroj fotografie: S vědomím Facebook Bohemia Sekt / Facebook
Sekt

Z naší nabídky je během celého roku nejvyhledávanější variantou Bohemia Sekt demi sec,“ potvrdil Blesku marketingový ředitel Martin Fousek. Pro sváteční chvíle Češi stále častěji kupují také sekty Bohemia Sekt Prestiže, které se připravují tradiční metodou zráním v lahvi. Sektem nebo jeho nealkoholickou variantou si letos připije téměř 80 procent Čechů. Loni v prosinci se vypilo asi 3,5 milionu lahví Bohemia Sektu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články